Borş Çorbası Nedir? Nasıl Yapılır?

Borş, ya da Bortch, çorbası Rus ulusal yemeği olmakla birlikte Doğu Avrupa’da oldukça tüketilen ekşi bir çorba çeşididir. Geleneksek Slav çorbası olarak da geçer. Kökenin Ukrayna olduğuna dair söylentiler de vardır. Sıcak ya da soğuk içilebilir, kıvamı da kültüre göre değişir. Borş Çorbası Nedir? Nasıl yapılır?

Genelde kırmızı renkte olan bu çorba, içindeki pancar azaltıldığında sarımsı bir renk alır. Pancar dışında lahana, patates, havuç gibi sebzelerle bütünleşir. Sebzeler, kemikli sığır etinin suyunda pişirilir. Tabii evde yapmak isteyenler, tavuk ya da et suyu kullanabilirler. Pişirildikten sonra birkaç saat dinlenmesinde fayda vardır, böylece içindeki malzemeler iyice tadını verir ve tatlar karışarak oturur.

Borş Çorbası Tarifi

3 lt et suyu(12 bardak)
500 gr haşlanmış sığır eti
100 gr tereyağı veya margarin
2 adet pancar
1 küçük kereviz
1 küçük havuç
¼ küçük bir lahana
2 orta boy soğan
2 yemek kaşığı domates salçası veya (3 orta boy) domates
4-5 sap maydanoz
1 adet defne yaprağı
1 adet kırmızı biber
3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı seker
1 yemek kaşığı sirke
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı tuz

  • Pancarı orta boy küpler halinde (kibrit boyutunda) doğrayın. Kıyılmış sarımsak, şeker ve sirke ekleyerek biraz bekleyin. Böylece pancar rengini verecektir.
  • Soğanları yemeklik bir biçimde doğrayın. Sonrasında kereviz ve havucu da kibrit büyüklüğünde doğrayın.
  • Lahanayı kaynar tuzlu suda 3-4 dakika haşlayıp ardından iri parçalara bölün.
  • Diğer tarafta, büyük bir tencerede soğanla yağı hafif hafif kavurun. Havuç, kereviz ve pancar ekleyip 2-3 dakika daha kavurun.
  • Un ve salçayı, rende domates de olabilir, koyun ve 1-2 dakika karıştırın.
  • 3 litre et suyunu, demet halindeki maydanozu(bağlı olsun), defne yaprağını, doğranmış lahanayı, tuzu ve kuşbaşı edilmiş eti ekleyerek yarım saat pişirin.
  • Defne yaprağını ve bütün koyduğunuz maydanozu içinden çıkartın.
  • Etler ve sebzeler tamamen piştiğinde, çorba hazırdır. Koyu kırmızı, bordomsu bir renge sahip olması gerekir. Servis edilirken çorbanın üstüne bir kaşık yoğurt ya da ekşi krema eklenir.