Her 10 vakadan sadece 1’i tespit edilebiliyor

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıktıktan sonra tüm dünyaya yayılan corona virüs (Covid-19) hastalığı herkeste farklı semptomlarda seyredebilir. Corona virüse yakalananlardan bazıları hastalığı hafif atlatırken, bazıları yaşamlarını yitirebiliyor. Bazı kişiler ise corona virüsüne yakalanmalarına rağmen semptomları göstermeyebilirler.

Amerikan Columbia Üniversitesi’nden Jeffrey Shaman ve ekibi Çin’deki corona virüs vakalarıyla ilgili bir simülasyon programı yürüttü. Bilim insanları corona virüsün Çin’de ilk ortaya çıkmaya başladığı ve hızla yayılmaya başladığı 10-23 Ocak tarihlerini mercek altına aldı. Bu tarihlerden sonra Çin hükümeti olağanüstü önlemler almaya va bazı kentleri karantina altına almaya başladı.

Çin testleri yapmaya başladığı ilk günlerde, vakaların sadece yüzde 14’ünü tespit edebiliyordu, corona virüsüne yakalananların yüzde 86’sı ise testlerde negatif çıkıyordu. Bilim dergisi Science göre, corona virüsü (Covid-19) taşıyan her 8 kişiden sadece biri pozitif çıkıyordu. Diğer 7 kişinin ise testleri negatif çıkıyordu.

Bilim insanı Shaman’a göre, tespit edilemeyen vaka sayıları ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilir. Shaman, “Bazı ülkelerde her tespit edilen vakaya karşı 10 tespit edilemeyen vaka olurken, bazı ülkelerde bu 5’e kadar düşebiliyor. Bundan dolayı ortaya tahmini farklı vakalar çıkabilir” dedi. Yani 200 bin olan enfekte sayısı, 10 katı olarak hesaplanırsa 2 milyon kişiyi bulmuş oluyor…