İznik Dünyanın En Güzel Gün Batımını Karşılamaya Hazırlanıyor

İznik Kaymakamlığı ve İznik Belediyesi iş birliğiyle hazırlanan İznik Ekinoks Festivali 20-22 Mart 2020 tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle gerçekleşecek.

Yılda iki kez tekrarlanan bu doğa olayı, çevresi dağlarla çevrili olan İznik Gölü’nde gerçekleşiyor. Gün batımı saatinde güneş İznik’in karşı kıyısında bulunan Karsak boğazı denilen mevkiden göle kavuşuyor. Dünya üzerindeki belirli göllerde nadiren görülebilen bu doğa olayı güneş suya değdiği an suyun içerisinde dağılıyor.

İznik Ekinoks Festivali 20 Mart 2020 Cuma günü fotoğraf sergisi açılışı ile başlayacak. Ardından tarihi Lefke Kapı’dan Mehter Takımı eşliğinde hareket edecek kortej ile göl kenarına gidilecek. Burada gerçekleştirilecek çeşitli etkinlikler ile 3 gün boyunca günbatımı saatinde yüzlerce fotoğraf sever göl kenarında güneşin batışını bekleyecek. Gün batımı esnasında göl içerisinde ki kürek ve kayıkların eşsiz görüntüleri de karelere yansıyacak.

Festivalin ikinci günü olan 21Mart 2020 Cumartesi günü Kuzey Köyleri Foto Safari turuyla Dikilitaş, İnikli, Candarlı, Kırıntı ve Elmalı’ya gidilecek. Buralarda katılımcılar tarih ve doğanın içerisinde eşsiz bir yolculuğa çıkarak değirmende un çekimi, köy ekmeği yapımı gibi deneyimler kazanacak.
Festivalin son günü olan 22 Mart 2020 Pazar günü ise ilçenin Göllüce, Balarım ve Müşküle mahallelerinde köy kültürü izlenecek.Buralarda katılımcılar Zeytinyağı Sabunu yapımı, köy kültürü, doğa fotoğrafçılığı fırsatı bulacaklar. Her günün sonunda katılımcılar sahil kenarında İznik Ekinoks karelerini ölümsüzleştirecek.

Ayrıca festival kapsamında geniş katılımlı bir yarışma düzenlenecek. Yarışma kapsamında instagram üzerinde #iznikekinoks2020 başlığıyla @iznikekinoks instagram hesabını fotoğraflarında etiketleyenler arasından en çok beğeniyi alan 30 fotoğraf Eylül ayında yapılacak festivalde sergilenme fırsatı bulacak.Bunun yanı sıra sürpriz ödüllerinde yer aldığı yarışmaya büyük bir katılım bekleniyor.

İznik Kaymakamlığı ve İznik Belediyesi’nden yapılan açıklamada “Dünyanın en güzel gün batımını eşsiz doğanın içerisinde fotoğraflamak, UNESCO dünya mirası adayı bir şehirde tarihe yolculuk yapmak için 20-22 Mart 2020 tarihlerinde tüm insanlığı İznik’e davet ediyoruz” dediler.