Sporda koronavirüs senaryoları

Dünya genelinde 4 bin 284 insanın hayatına mal olan koronavirüs salgını, EURO 2020’den Şampiyonlar Ligi’ne, sporun dev organizasyonlarının geleceğini değiştirebilir. İşte senaryolar…

Soru 1: 2020 Şampiyonlar Ligi Finali İstanbul’dan alınacak mı?

Şu an itibariyle değişiklik yok. Maç, planlandığı tarihte oynanacak. Ancak her şey hastalığın seyrine bağlı. Eğer ülkemizde de görülürse final maçının durumu tartışmaya açılır. Kaldı ki bu, UEFA’nın tek başına alacağı bir karar da değil, hükümetleri ilgilendiren bir olay. UEFA, televizyon yayınından ciddi gelir elde ettiği için seyircisiz dahi olsa maçı oynatmaktan yana.

Soru 2: İtalya-Türkiye maçının yeri değişir mi?

Tamamı karantina altında olan İtalya’daki tüm spor faaliyetleri 3 Nisan’a gününe kadar durduruldu. Ülkedeki koronavirüs tehlikesi devam ettiği takdirde İtalya-Türkiye maçının İstanbul’a alınma ihtimali son derece yüksek. UEFA’dan dün yapılan açıklamada, şu an programda bir değişiklik olmadığı belirtilerek, “Şu anda durum kontrol altında. EURO 2020’nin planlamasında bir değişiklik yok, 12 Haziran’da Roma’da açılış yapılacak. Koronavirüsle ilgili tüm uluslararası ve yerel yetkililerle görüşmeler sürüyor” denildi.

Soru 3: A Milli Takımın özel maçlarına seyirci alınacak mı?

27 Mart’ta Ljubljana’daki Slovenya ve 30 Mart’ta Viyana’daki Avusturya karşılaşmalarına seyirci alınmayacak…

Federasyonlardan erteleme talebi

Koronavirüs salgının dünyanın dört bir yanına yayılmasının ardından ülke federasyonları da UEFA ile iletişime geçerek EURO 2020’nin ertelenmesini talep etti. FOX Sports muhabiri Adriano Del Monte, bazı federasyonların UEFA ile görüşerek EURO 2020’nin 2021 yılına ertelenmesini rica ettiklerini söyledi. Federasyonların bu talebinin sebebi, koronavirüs sebebiyle askıya alınan domestik liglerin bu gecikme sebebiyle Avrupa Şampiyonası ile çakışma endişesi. Avrupa’da birçok lig, koronavirüs ertelemeleri sebebiyle sezon başında belirlenen fikstürden daha geç tamamlanacak ve bu da Avrupa Şampiyonası’na çok yakın bir tarihe denk geliyor. UEFA’nın federasyonlardan gelen bu talebi kayda değer bulduğu ve üzerinde düşündüğü kaydedildi. EURO 2020 hakkında herhangi bir erteleme kararı verilmemesi halinde turnuva 12 Haziran 2020 tarihinde başlayacak.