Bayramda Bu Hilelere Dikkat Edin !

AMAN FİŞİNİZİ ALIN!

TÜDEF Genel Başkan Yardımcısı Ferda Hekimci, bayrama iki gün kala tüketicilerin doğru bayram alışverişi için nelere dikkat etmeleri gerektiğini şöyle sıraladı:

“Verimli Alışveriş için alışverinizi son ana bırakmadan, gün içerisinde en tenha saatlerde yapın. Yorgun ve aç alışverişe çıkmayın. Alışveriş planınızı yapın. Listenizi hazırlayın, gerçek gereksinimlerinizi belirleyin. Fişinizi, faturanızı mutlaka alın! Böylece vergi kaçağına ortak olmadığınız gibi, ayıplı çıkan bir mal ve hizmete karşı hakkınızı arama olanağını elde edersiniz.

Unutmayın, bir sorunla karşılaştığınızda hakkınızı arayabilmenizin birinci koşulu fiş ve faturanızın bulunması. Yine sağlık ve güvenliğimiz için gıda maddelerinin standarda uygun olup olmadığı, son kullanım tarihi, etiket ve ambalajındaki bilgilere dikkat edin.”

BAZI UCUZ ÜRÜNLERDE HİLEYE DİKKAT!

Ferda Hekimci, her ucuz ürünün kalitesiz anlamına gelmediğini ancak ürünlerin güvenilir yerlerden alınmasının ve içeriğinin önemli olduğunu belirterek uyarılarını şöyle sürdürdü:

“Geçmiş yıllarda Bakanlıkça gerçekleştirilen kontrollerde şeker ve lokumlarda ucuz olduğu için gıda boyası yerine tekstil boyası ve kıvam arttırıcı olarak sığır jelatini yerine daha ucuz olan domuz jelatini kullanıldığı ortaya çıkmıştı. Yine, gıda korsanlarınca bozulmuş, son kullanma tarihi geçmiş bu çikolataların piyasadan toplanıp yeniden eritilip, az bir kakao ve şeker ilavesiyle, yeniden kalıplara döktüğü konusunda piyasadan duyumlar almıştık. Piyasada 10 TL’ ye kadar dökme, açıkta şekerleme ve lokum satılmaktadır. Üreticisi belli olmayan, markası olmayan şekerleme ve lokum satın alınmamalıdır. Bu nedenle tüketicilerimiz , Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı izni olmaksızın üretilen dökme çikolatanın, hileye ve tağşişe son derece yatkın olduğunu unutmasın.

KANSEROJEN NBŞ

Genellikle bu çikolatalarda kakao yağı yerine bitkisel yağdan üretilen kokolin kullanımı da çok yaygındır. Bunların hemen hepsinde pancar şekerinden çok daha ucuz olan kanserojen nişaşta bazlı şeker (NBŞ) kullanılmaktadır. Geçmişte yapılan denetimlerde çikolata imalatında hayvan yemi olarak kullanılan soya tozu, margarin, keçi boynuzu tozu, leblebi tozu, kavrulmuş bakliyat tozu, fındık zarı kullanıldığı saptanmıştı.

20 LİRAYA BAKLAVA OLAMAZ

Diğer yandan piyasada 20 lira cevarında baklava satılıdığını görüyoruz. Oysa, günün koşullarında hakiki cevizli baklavayı 45, fıstıklı baklavayı ise 80 Liranın altında alırsanız biliniz ki onda hile veya tağşiş yapılmış, en azından pancar şekeri yerine NBŞ kullanılmıştır.”

ALO 174, 175

Vatandaşlar bayram alışverişlerinde bir sorunla karşılaştıklarında; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Bakanlığın İl Müdürlüklerine, Alo 174 Alo Gıda Hattına, belediyelere, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve Bakanlığın İl Müdürlüklerine, 175 Alo Tüketici Hattına ve TÜDEF’ e bağlı tüketici örgütlerine başvurabilir.”

KAHVE BAYAT OLMASIN

Hekimci kahve ve kolonyaya ilişkin uyarılarını ise şöyle sıraladı:

“Öğütülmüş kahveler, kendine özgü renk, tat ve kokuda, akıcı olmayan toz şeklinde olmalı. İçerisinde topaklar, yabancı maddeler, gözle görülebilir küfler bulunmamalı, öğütülmüş kahve ambalajının kütlesi net en çok 2,5 kilogramı geçmemelidir.

Kolonyanın görünüşü berrak olmalı, içinde tortu, bulanıklık, yabancı cisim bulunmamalıdır. Limon kolonyasına hiç bir boya maddesi katılamadığına; diğer kolonyalar da ise ancak Kozmetik Yönetmeliğinde kullanılmasına izin verilen boyaların kullanılabileceğine; limon kolonyasının en az 70 derece, diğer kolonyaların en az 60 derece alkol içermesi hususlarına dikkat edilmelidir”.