Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu lansman toplantısında konuşan Bursa Valisi İzzettin Küçük; “Çiftçilerimize ve tarım ve hayvancılıktaki yatırımlara devlet olarak yüzde 40 ile 70 arasında destek veriliyor. Maalesef bu desteklemelerden çiftçimizin bir kısmının haberinin olmadığını, bir kısmınında haberi var ancak ne yapacağını bilemiyor, bir kısmı ise bu sürecin çok zor olduğunu düşünerek yanaşmıyor. Bu desteklemeyi çiftçimize iyi anlatmalıyız, projeleri iyi tanıtmalıyız. Müracaat sürecinde özellikle yapı izinlerinde sorunlar yaşanabilmekte bu sorunu en kısa sürede çözüleceğini düşünüyorum.
Tarım bir ülkenin en stratejik gücüdür. Birçok ürünün alternatifi, yedeği olabilir ancak gıda, su, tarım ürünleri böyle bir şey değildir. Bir ülkenin hayati meselesidir, ekonomiyi etkileyen en önemli unsurdur. Türkiye tarım ürünleri konusunda güneşi, toprağı ve suyu ile dünya üzerinde güçlü ülkelerden bir tanesi olmasına rağmen biz bu doğal varlıkları etkin kullanamamaktayız. Hollanda’ya baktığınızda süs bitkileri dahil olmak üzere ihracatı yıllık 100 milyar dolar. Bizim ise sanayisi, tekstili, makinası, kimyasalı ile bütün ihracatımız 157 milyar dolar. Bunun nedeni ise işin içerisinde bilim ve tekniğin olması. Tarıma aklı, bilgiyi, tekniği katarsak bizde çok daha iyi noktaya ulaşırız.
Üretilen ürünlerin doğallığı ve kalitesi çok önemli. İlaca boğulmuş bir ürünü satamazsınız. Gümrüğe kadar gelir oradan geri döner. TKDK’nın amacı da çiftçiyi teknik olarak, teçhizat olarak, makine ve donanım, bilgi olarak network olarak, sunum olarak düşünülmelidir.
Vali Küçük, Tarım Ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) çalışmalarının temele yayılabilmesi için, çiftçilerimizin konu hakkında bilinçlendirilmesi için basın mensuplarından bu konu üzerinde durmalarını bizzat rica ediyorum.” dedi.
Lansman toplantısında yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulunan TKDK Bursa İl Koordinatörü Ömer Berksun; 21 Aralık2017 tarihinde çıkılmış olup, Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme tedbirinde 2 adet bitkisel üretimin çeşitlendirilmesi,14 adet arıcılık, 6 adet katma değerli ürünler ve zanaatkarlık, 4 adet kırsal turizm, 4 adet makine ekipman parkı ve 5 adet yenilenebilir enerji yatırımları olmak üzere toplamda 35 proje başvurusu alınmıştır. Bu projelerin tamamlanmasıyla ilimize 32 Milyon TL’ lik yatırım gerçekleşeceğini ve yaklaşık 17,5 Milyon Hibe Desteği sağlanacağını belirtti.
TKDK Nedir?
Tarım Ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) 2007 yılında Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığının ulusal kalkınma plan, program ve stratejilerinde öngörülen ilke ve hedefler çerçevesinde, Avrupa Birliği ve uluslararası kuruluşlardan sağlanan kaynakları da kapsayacak şekilde, kırsal kalkınma programlarının uygulanmasına yönelik faaliyetleri gerçekleştirmek amacıyla kurulmuştur.