60 Yıl Sonra Bir İlk Bursa’da Zeytin Üreticisi Çaresiz

Türkiye’nin en önemli zeytin üretim bölgelerinden olan Bursa’daki üreticiler zeytin taban fiyatlarının geçtiğimiz yıla göre sadece 10 kuruş arttı. Üreticiler, taban fiyatları için bu artışın çok düşük olduğunu ve üreticinin zeytin üretiminden vazgeçmesine neden olabileceğini belirtirken Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal konuyla ilgili açıklama yaptı.

‘Afrin’den zeytin alan Marmarabirlik çiftçiye sırtını döndü’

Marmarabirlik, rekoltesini tespit ettiği ve alacağını taahhüt ettiği zeytini almayı durdurdu. Zeytin rekoltesi düşük olduğu halde Marmarabirlik’in alım yapmamasını şaşkınlıkla karşılayan üreticiler, çaresiz bir bekleyiş içindeler.

Yalova’nın Armutlu ilçesine bağlı Fıstıklı köyünde zeytinini toplayan çiftçileri ziyaret ederek ürünleri inceleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, yakın zamanda Afrin’den zeytin alımı yapan Marmarabirlik’in hastalık bahanesiyle alımları durdurması üzerine çiftçinin çaresiz kaldığını belirtti. Sarıbal, geçen yıla göre 50 tonun üzerinde rekolte düşüklüğü olduğu halde Marmarabirlik zeytin alımını durdurduğunu, söz verdiği alımı yapmadığını söyledi.

60 YILDIR İLK KEZ…

Her yıl ürününü zaman kaybetmeden Marmarabirlik’e sattıklarını söyleyen üretici Mustafa Arıkan, “60 yıldır ilk kez böyle bir şeyle karşılaşıyoruz. Marmarabirlik alım yapacağını söylediği için depolarımızı kapattık. Toplamazsak daha kötü. Toplasak zeytinimizi saklayacağımız yerimiz de yok” diyerek çaresizliklerini dile getirdi.

“Aylardan beri uğraştık. Bütün yıl buna baktık. 15 bin yakın masraf ettik. Damlamasıdır, budamasıdır, gübresidir, ilacıdır… Hala çalışıyoruz. Marmarabirlik almıyor. Zeytin elimizde kaldı.” Diyen Mustafa Arıkan, zeytinde mantar olduğu iddiası ile alımı durdurduğunu açıklayan Marmarabirlik’in gerekçesinin ikna edici olmadığını söyledi.

Fıstıklı Köyü üreticilerinden Ceylan Arıkan ise , “Bu yıl zeytin diğer yıllardan çok daha iyi. Zeytinde hastalık yok. Tam tersine çok iyi bir ürün var. Her yıl çöp gibi zeytini alan Marmarabirlik, şu anda zeytinde mantar var deyip alım yapmıyor. Bu doğru değil. Gelip baksınlar. Zeytin hasta değil. Her sene Marmarabirlik bu köyden zeytin alıyordu, bu sene almıyor. Hasta olan zeytin zaten elekten geçiriliyor. Birliğe verdiğimiz üründe hastalık olması mümkün değil” diyerek karara tepki gösterdi.

KRİZ FIRSATÇILIĞI

Marmarabirlik’in ekonomik krizi fırsata çevirmeye çalıştığını kaydeden üreticiler, sofralık zeytini yağlık alarak fiyatı fiyat düşürmeye çalıştığından şüpheleniyor. “Hepimizin bankalara kredi borcu var. Traktör borcu var. Mağdur durumdayız” diyen üreticiler, paydaşı oldukları Marmarabirlik’in zeytin alımı yapmaması durumunda üreticilerin iflas edeceğini belirttiler.

AFRİN’DEN ZEYTİN ALDILAR, ÜRETİCİYİ OYALIYORLAR

Konuyu Marmarabirlik yönetimi ile görüşeceğini ve ardından TBMM gündeme taşıyacağını açıklayan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Ziraat Mühendisi Orhan Sarıbal, ‘Biz her yıl biliriz. Zeytinde kısmen mantar da, zeytin sineği de, vurukta olur. Ama burada gördüğümüz ürünlerde hiç birine rastlamadık. Bunun mazereti olamaz. Marmarabirlik’e şu soruyu sormak lazım; Yurt dışından zeytin mi geliyor? Afrin’den 52 bin ton zeytin alındığını biliyoruz. Marmarabirlik Başkanı’nın o bölgeye gittiğini biliyorum. Halkın 50 bin ton zeytinin alınacağını kamuoyuna duyurdular. Çiftçi olarak söylüyorum, burada bu zeytinin alınmamasına neden olacak hiçbir gerekçe yoktur. Bu zeytin pırıl pırıl ve çok da güzel. Marmamabirlik’in sahibi zeytin üreticisidir. Marmarabirlik’in görevi üreticinin sıkıntısını gidermektir. Koşullar ne olursa olsun taahhüt ettiği zeytini almalıdır ’dedi.