Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Plastik Madde Kararı

TARIM ve Orman Bakanlığı, gıdaya temas eden plastik madde ve malzemelerle ilgili değişime gidiyor. Buna göre, tavukların konduğu plastik kaplardan, kola ve yağ şişelerine, bisküvi ambalajlarından, kavanoz kapaklarına kadar pek çok ürün plastiği yeniden değerlendirmeye alınacak. Çalışma, Avrupa ile eş zamanlı yapılıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, “Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Plastik Madde ve Malzemeler Tebliğ Taslağı” hazırladı. AB’ye uyum çerçevesinde hazırlanan taslağa göre, migrasyon (ambalajdan gıdaya geçen) için belirlenen limitler yeniden belirlenerek, minimum seviyeye indirilecek ve güvenlik testinden geçmiş 21 teknolojik yeni ürün daha plastik hammaddesi olarak kullanılabilecek.

AVRUPA İLE AYNI ANDA

Dünyada ve Türkiye’de gıda ambalajlarının yüzde 50’sinden fazlası plastik üründen oluşuyor. Ancak plastikten gıdaya geçen maddelerin oranının da insan sağlığına risk teşkil etmeyecek oranda olması gerekiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı da 2005 yılından bu yana ciddi çalışma içinde. Mevcut yasada yapılacak değişiklikle, tavukların konduğu plastik kaplardan, kola ve yağ şişelerine, bisküvi ambalajlarından, kavanoz kapaklarına, peynir kutularından, ekmek konan poşetlere kadar gıda ile direkt temas eden pek çok ürünün plastiği yeniden değerlendirilecek. Tarım Bakanlığı yetkilileri, “Bu çalışma, plastikten gıdaya geçen maddeleri minimize etmek için yapılıyor. Çok önemli bir çalışma. Avrupa ile ile eş zamanlı yapıyoruz” dedi.

BALDA DA YENİLİK

Öte yandan Tarım ve Orman Bakanlığı “Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği Taslağı” da hazırladı. Balın tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, hazırlanması, işlenmesi, depolanması, nakledilmesi ve piyasaya arz edilmesi aşamalarını anlatan taslakta şu ayrıntılar yer aldı: “Tebliğ bal arısınca üretilen balı kapsar. Bal esas olarak çoğunluğu fruktoz ve glukoz olmak üzere farklı şekerlerden, organik bileşiklerden, enzimlerden ve polenlerden oluşur. Bala gıda katkı maddeleri de dahil hiçbir gıda bileşeni veya dışarıdan hiçbir madde katılmaz. Balın doğal bileşiminde bulunmayan organik veya inorganik maddelerden ari olması gerekir.”

BALDA KATKI MADDESİ YASAĞI

BAL tebliğinde yapılan değişiklikte şöyle denildi: “Petekli ballarda, peteğin en az yüzde 80’inin sırlanmış olması gerekir. Temel petekte balmumunun doğal yapısında bulunmayan, parafin, serezin, iç yağı, reçine, oksalik asit gibi organik maddeler ile ağartıcı maddeler gibi inorganik maddeler bulunamaz. Bala hiçbir katkı maddesi katılamaz. Karakovan balı ve doğal petekli bal adıyla piyasaya arz edilecek ballarda peteğin parçalanmaması ve süzme bal ilave edilmemesi gerekir. Etikette ‘1 yaşından küçük bebeklere bal yedirilmemelidir’ ifadesi yer alır. ballar, paketleme-dolum noktasından tüketiciye ulaştırılana kadar tüm aşamalarda temiz ve kuru yerlerde kokulardan ari biçimde, doğrudan güneş ışığından korunur ve 25 dereceyi aşmayacak şekilde muhafaza edilir.”