SOCAR Türkiye‘den yapılan açıklamaya göre, ocak ayında Alman enerji şirketi EWE AG ile Türkiye operasyonlarını yürüten grup şirketlerini satın almak üzere masaya oturan SOCAR Türkiye, satın almayla ilgili onay süreçlerini tamamladı.
Şirket, Rekabet Kurumu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun onayını aldı.
Bursa ve Kayseri’de gaz dağıtımı yapan Bursagaz ve Kayserigaz’ın yüzde 80 hissesi, ticaret ve elektrik dağıtım şirketi EWE Enerji, enerji servisleri hizmeti veren Enervis ve telekomünikasyon sektöründe faaliyet gösteren Millenicom’un yüzde 100 hissesi 17 Haziran’da SOCAR Türkiye’ye geçecek.
Böylece, Türkiye’de Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı, petrokimya, rafineri ve rüzgar enerjisi santrali yatırımları bulunan SOCAR Türkiye, doğal gaz dağıtım, elektrik ticareti ve telekomünikasyon sektörlerinde de faaliyet göstermeye başlayacak.
SOCAR HAKKINDA
1992 yılında kurulan Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR, dünyanın petrol ve doğal gaz bakımından en zengin ülkelerinden Azerbaycan’ın kaynaklarını uluslararası çapta gelişim ve fayda için kullanıma sunuyor.
Entegre çözümler sunan bir enerji şirketi olarak petrol ve doğal gaz kaynakları arama, üretim, işleme; petrol, doğal gaz ve doğal gaz kondensatlarının dağıtımı; ham petrol ve petrokimyasal ürünlerin ulusal ve uluslararası çapta pazarlanması ve Azerbaycan’da doğal gaz tedariği çalışmalarını yürütüyor.
SOCAR, stratejik işbirlikleriyle küresel çapta ekonomik, sosyal ve çevresel fayda sağlıyor. Bu doğrultuda uluslararası operasyonlarını hızla güçlendiren SOCAR, İran’dan İngiltere’ye kadar 13 farklı ülkede temsilcilikler oluşturdu; Singapur, Vietnam, Nijerya ve İsviçre’de uluslararası ticaret şirketi kurdu ve Türkiye, Gürcistan, Ukrayna, Romanya, İsviçre ve Yunanistan’da aktifler satın aldı.
SOCAR, küresel ölçekte yürütülen stratejik projelerin en önemlisini 19.5 milyar dolarlık yatırımla Türkiye’de gerçekleştiriyor. İki kardeş ülkenin geleceğinde önemli bir rol üstlenen ve enerji alanında entegre bir değer zinciri oluşturan SOCAR, gücünü dostluk, işbirliği ve güvenden alıyor.
SOCAR TÜRKİYE
Resmi unvanı “SOCAR Turkey Enerji A.Ş.” olan SOCAR Türkiye, dünyanın en köklü petrol ve doğalgaz şirketlerinden biri olan SOCAR’ın (Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi) 2008 yılında kurulan bir iştirakidir.
SOCAR Türkiye, iki kardeş ülke olan Azerbaycan ve Türkiye arasında artan ekonomik işbirliğinin bir simgesidir. SOCAR Türkiye, ülkenin en büyük şirketlerinden biri olma yolunda hızla ilerlerken hayata geçirdiği yatırımlarla Türkiye’nin sanayisine güç katmaya devam etmekte ve böylelikle Türkiye’nin uluslararası enerji platformlarında önemli bir güç haline gelmesine yardımcı olmaktadır.
Hayata geçirilecek toplam yatırımlarının değeri 19.5 milyar doları bulacak olan SOCAR, Türkiye’nin en büyük dış yatırımcısı olmaktan gurur duyuyor. Aynı şekilde; Petkim, STAR Rafineri, TANAP, Petlim, Petkim Rüzgar Enerjisi Santrali (Petkim RES), SOCAR Dağıtım ve SOCAR Depolama gibi SOCAR Türkiye’nin grup şirketleri de Azerbaycan’ın şimdiye kadar tek bir ülkeye yaptığı en büyük çaplı yatırımı temsil etmektedir.
Türkiye’deki ana yatırım alanlarını doğalgaz ticareti ve dağıtımı, petrol rafinerisi ve dağıtımı, petrokimya ürünlerinin üretimi ve ticareti ile bu alanları destekler nitelikteki ilgili faaliyetler olarak tanımlayan SOCAR Türkiye, Aliağa’daki arazilerini kapsayan arazi için ‘Özel Endüstri Bölgesi” unvanını Türkiye’de ilk kez alan şirkettir. Ayrıca SOCAR, bir altyapı projesi olan Güney Gaz Koridoru’nun en uzun kısmı olarak Hazar Denizi bölgesindeki kaynakları Türkiye’ye ve Avrupa’ya ulaştırması planlanan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) Projesi’nin en büyük ortağıdır.