
ASGD Genel Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkan Vekili İbrahim Erdoğan tarafından 3-9 Temmuz tarihleri arasındaki Yunanistan, Bulgaristan, Sırbistan, Bosna-Hersek, Kuzey Makedonya ve Kosova gezisinde pasaport sorunu ortaya çıktı. Üyeler, geçişlerinde vize sorunu yaşamamak için Bursa Valiliğinden Hizmet Pasaportu talebinde bulundu. Valilik, 39 gazeteci için vizesiz geçiş sağlayan Hizmet Pasaportu talebini uygun buldu.Bursa Valisi Yakup Canbolat, Hizmet Pasaportu verilenler kişilerin gazeteci olmadığı bilgisi ihbar edilmesi üzerine harekete geçti ve soruşturma sonunda 39 kişiden sadece 2’sinin gazeteci olduğu ortaya çıktı. Bunun üzerine gazeteci olmayan 37 kişinin pasaportu iptal edildi.Gazeteci olmayan kişilere ’Hizmet Pasaportu’ çıkartılmasıyla ilgili olarak idari soruşturma başlatılacağı öğrenildi.
ASGD GENEL BAŞKANI ERDOĞAN’DAN AÇIKLAMA
ASGD Genel Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkan Vekili İbrahim Erdoğan yaptığı aıçklamada, konunun yanlış yönlendirildiğini belirtti. Bosna Herkes devleti tarafından kültürel program vesilesiyle davet edildiklerini belirten Erdoğan, “Bosna Hersek tarafı, bu etkinlik için bizlerden 15’i folklor grubu olmak üzere 45 katılımcı istedi. Gazeteci olmayanlara gri pasaport çıkartılmasını sağladığımız yönündeki iddianın gerçekle ilgisi yoktur. Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne tarafımızdan sunulan pasaport talep yazısında da görüleceği gibi, gazeteci veya dernek üyesi ibaresi kullanılmadan, genel olarak katılımcıların tamamı için hizmet pasaportu talebinde bulunulmuştur. Büyükşehir Belediyesi’nin veya valiliğin, dolayısıyla devletimizin yanıltıldığı ithamı asla doğru değildir. Bunun yanı sıra bunun bir kültür programı olmayıp, turistik gezi olduğu iddiası da külliyen asılsızdır.”
Erdoğan ayrıca, turistik gezi olmadığına yönelik bilgilerin Bosna Hersek Devleti adına muhatapları ve proje ortakları olan Gracanica Valiliği, Gracanica Belediyesi ile Stari Grad Srajevo Belediyesi’ne danışılarak öğrenilebileceğini kaydetti. Erdoğan, yolculuk için katılımcılardan 1500’er lirayı otobüs ve diğer yol giderleri için talep ettiklerini sözlerine ekledi.
Organizasyon yaşanan bu gelişmeler üzerine iptal edilerek, pasaportlar iade edildi.
GRİ PASAPORT KİMLERE VERİLİR
Yeşil ya da siyah pasaportu olmayan, resmi kurumlar tarafından bir görev için yurt dışına gönderilen kişilere gri pasaport verilir. Bu resmi kurum görevlendirmeleri şunları kapsar:
- Hükümetçe, hususi idarelerce veya belediyelerce resmi vazife ile yurtdışına gönderildiklerinde veya yurtdışında vazifeye alındıklarında verilir
- Türkiye Cumhuriyetinin üyesi bulunduğu milletler arası kuruluşlarda memur statüsünde çalışanlara
- Türk Hava Kurumu ve Türkiye Kızılay Cemiyetince görevlendirilenlere
- Hizmet Damgalı Pasaportu hak sahibinin yanında: eşine, reşit olmayan çocuklarına, reşit olup ebeveyni ile birlikte ikamet eden, evli bulunmayan, iş sahibi olmayan öğrenimine devam eden çocuklarına (Açık Öğretim Lisesi, Açık Öğretim Fakültesi dâhil öğrenim gördükleri okuldan öğrenci olduğunu belgelemek şartı ile) 25 yaşını dolduruncaya kadar Hizmet Damgalı Pasaport düzenlenmektedir.