Siyaset Okulu’nun ilk dersi Bursa Milletvekili Kılıç’tan

Programın açılışında konuşan Vekil Kılıç, “Dünyayla birlikte duygular, beklentiler ve siyaset katılımı da bir değişim içerisinde. Bu yeni dönemde gençliğin siyasete katılımıyla, siyasetin yönü de, seyri de değişecektir. Gençlerin karar alma mekanizmalarında nesne olmaktan öte aktif özneler olması gerekir. Biz gençliği önemsiyoruz. Çünkü gençliği kazanamazsanız geleceği de kazanamazsınız” ifadelerini kullandı.

Bu zamana kadar Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakan, Büyükelçi ve Milletvekili düzeyinde birçok kişiyi misafir eden Siyaset Okulu, 4. kez Bursa’ya gelerek siyasete ilgi duyan kişilerle buluştu. Bahçeşehir Üniversitesi Hükümet ve Liderlik Okulu Sertifika Programı’nın Bursa’daki 4. Programı, Merinos AKKM’de başladı.

Programda kısa bir selamlama konuşması yapan Bahçeşehir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Bursa Koordinatörü Tamer Çolakoğlu, “Uzun yıllardır siyasi parti liderlerinin ve kanaat önderlerinin söylemleri doğrultusunda şekillenen Türk siyaseti, teknolojik gelişmeler ve iletişimin akıl almaz boyutlara ulaştığı günümüz dünyasında, bir değişim yaşamak mecburiyetinde kaldı. Günümüz siyasetini okuyup geleceğe de yön verebilme adına bizleri daha da donanımlı olmaya yöneltmektedir. Dolayısıyla bu ihtiyaç ve hedeflerle 2004 yılından beri düzenlenen Siyaset Okulu programının hepimize katkı sunmasını diliyorum” dedi.

“Gençlerin katılımıyla siyasetin yönü değişir”

Programın ilk dersini “Türkiye’de Gençlik ve Siyasal Katılım Boyutları” konu başlığında AK Parti Genel Sekreter Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Ahmet Kılıç gerçekleştirdi. Vekil Kılıç, “Değişen dünyada duygular, tepkiler, beklenti ve ilişkiler değişiyor ve hızlanıyor. Bunlarla birlikte siyaset katılımı da bir değişim içerisinde. Bu yeni dönemde, gençliğin siyasete katılımıyla, siyasetin yönü de seyri de değişecektir. Dolayısıyla gençlerin enerjisi ve vizyonuna her zaman ihtiyaç vardır. Gençlerin karar alma mekanizmalarında nesne olmaktan öte aktif özneler olması gerekir” diye konuştu.

“Siyaset doğru insanlarca yönetilmeli”

Siyasetin doğru insanlar tarafından yönetilmesinden yana olduklarını da ifade eden Kılıç, “Siyasi partilerin temel işlevlerinden birisi siyasetçi yetiştirmek olmalıdır. Ancak yapılan araştırmalar Türkiye’de gençlerin genelinde siyasi katılım oranlarının istenenden düşük olduğunu göstermektedir. Gençlerin, siyasette ve karar alma mekanizmalarında sayıca yetersiz olması, onların potansiyellerinden yeterince yararlanmamızı engellemektedir. Bu nedenle gençlerin Kent Konseyleri ve çalışma meclisleri, öğrenci toplulukları, sivil toplum kuruluşları ile gönüllü inisiyatiflere dâhil olmalarını ve ileride parlamentoda yer alarak ülkenin geleceğinde söz sahibi olmalarını önemsiyoruz.”

 “Gençleri siyasete katmayı teşvik ediyoruz”

AK Parti’nin, her zaman gençleri siyasete kazandırmak için teşvik edici bir politika izlediğine dikkat çeken Kılıç, “Biz seçilme yaşını önce 25’e, sonra da 18’e indirdik. Seçme yetkisi verdiğimiz bireye, seçilme yetkisi de vermek istedik. Burada gençliğin siyasete katılımı en üst düzeye çekmek, onların önünü açmak istedik. Gençlerimiz, siyasi partilerde, Belediye meclislerinde, Mecliste yerlerini almalarını ve gençliğin bakış açısını oralara yansıtmalarını istiyoruz. 25-34 yaş arasında 9 Belediye Başkanımız görev yapıyor. Yine aynı yaşta 1000 civarı Belediye Meclis Üyemiz bulunmaktadır. Mecliste ise bu yaş aralığında 24 Milletvekilimiz yer almaktadır. Biz gençliği önemsiyoruz. Çünkü gençliği kazanamazsanız geleceği de kazanamazsınız.” diye konuştu.

“Hedeflerimize gençlerle ulaşacağız”

Türkiye’nin genç nüfusu olarak diğer ülkelere oranla büyük ve güçlü bir potansiyeli olduğuna vurgu yapan Vekil Kılıç, sözlerini şöyle noktaladı: “Avrupa’nın en genç ülkesi olarak dikkat çeken Ülkemiz, 13 milyona ulaşan genç nüfusu ile AB üyesi 20 ülkenin nüfusunu geride bıraktı. Türkiye’nin 15-24 arasındaki nüfusu, toplam nüfusun yüzde 16,1’ini oluştururken, bu oran AB’de yüzde 10,9 olarak gerçekleşti. Ülkelerin ve milletlerin hedefleri olmalıdır. Bizim ülke olarak hedefimiz olan 2023, 2053 ve 2071’e de bu gençlerimizle birlikte ulaşacağız.”