Bakanlık Listeyi Açıkladı, Bursa’da Üretilen Ürünlerde de Hile Ortaya Çıktı! Domuz Eti Bile Yedirmişler…

Bugün yayınlayacağımız bu listede; Taklit, tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi ilave edildiği tespit edilen 618 firmaya ait 1211 parti ürün tüketicilere sunuluyor.

20 Şubat’ta Denetle sosyal medya hesabımız üzerinden gündeme getirdiğimiz Gurme markalı sucukta Domuz eti tespitiyle ilgili yayınımız sonrasında CİMER kanalıyla başvuru yapmış ve bu durumun doğruluğunu teyit etmiştik. CİMER’den gelen cevap şu şekildeydi; “CİMER başvurunuzda belirtilen konularda tarafınıza bilgi verilememektedir.” Bu aslında malumun ilanıydı ama asıl ilan bugün yayınlanan listede ortaya çıktı. Evet; Gurme Gıda San. Tic. Ltd. Şti. Firması tarafından üretilen Gurme markalı sucuk ve macar salamda domuz eti tespit edildiği resmen ilan edildi. Bu haliyle Gıda Dedektifi listenin açıklanmasından 8 ay önce sizlerden gelen uyarılar ve bilgiler doğrultusunda kamuoyuna açıklamış oldu.


Bu çerçevede içeriğinde domuz eti, tek tırnaklı eti ve at eti tespit edilen diğer işletmelere ait tam listeyi aşağıda aynen yayınlıyoruz. Listede bu taklit ve tağşişleri yapan firmaları ve bu firmaların ürünlerine ait markaları bulabilirsiniz. Listede birçok farklı ilde üretim yapan işlenmiş et firmaları ve restoranlar yer alıyor. Bunlardan; Aydın’da faaliyet gösteren Almila Kafe’de bulunan köfte harcında domuz eti tespiti, Manisa’da faaliyet gösteren Çorbacı Yiğit Dinlenme Tesisleri’nde bulunan Dana etli Orman Kebabında domuz eti tespiti, Tekirdağ’da faaliyet gösteren Köfte hamuru ve köftede domuz eti tespiti, Mersin’de bulunan Kasım Kanbal Sucuklarında at eti tespiti, İstanbul Pendik’te faaliyet gösteren Harun Market’te ekmek arası dana kavurmada at eti tespiti, Adana’da faaliyet gösteren Bereket Ciğer’de satılan çiğ kıymada at eti tespiti, Mersin’de faaliyet gösteren Yüksel Et Market’te satılan kırmızı ette at eti tespiti ve  İstanbul Fatih’te faaliyet gösteren Ağa Türk Mutfağı’nda sunulan dana eti kavurmada at eti tespiti dikkat çekiyor.

Et ve Et Ürünleri kategorisinde ayrıca çeşitli illerde faaliyet gösteren restoranlar ve kasaplar da listeye taklit ve tağşiş yapan firmalar ve işletmeler olarak girmiştir. Bu doğrultuda markalar ile sunulan ürün içeriğinde ciddi anlamda tezatlıklar dikkat çekiyor. Öz Danacı markasıyla satılan sucuklarda kanatlı eti tespitleri, 5 yıldız markalı fermente sucukta Kanatlı eti tespitleri, Danacı Şallı markasıyla satılan üründe Baş eti tespiti, Zirve Danacı markalı üründe Kanatlı eti tespiti yapılmıştır. Bunun yanısıra Tekidağ’da faaliyet gösteren Köfteci Ali Usta’nın Tekirdağ Köftesi’nde Sakadat tespiti, Sakarya’da faaliyet gösteren Köfteci Apo’nun Dana eti köftesinde Kanatlı Eti tespiti yapılmıştır.

Bunun yanısıra listede Bitkisel yağ ve Margarin ürünlerinde taklit ve tağşiş yapan firmalar da açıklandı. Bu doğrultuda birçok farklı ilde farklı markalar adı altında üretim yapan firmaların taklit ve tağşişleri açıklandı. Bu çerçevede Sızma Zeytinyağı içeriğinde farklı tohum yağları tespitleri, Ayçiçek yağında yine farklı tohum yağları tespitleri, Natürel Sızma Zeytinyağı’na daha düşük kalitede zeytinyağı karıştırılması tespitleri yer alıyor. Listede bilinen markalar olarak Efendioğulları Zeytinyağı Üretim San.Tic.Ltd.Şti. tarafından Carrefour markasıyla üretilen Naturel Sızma Zeytinyağının C.2015-4 ve C.2016-1 parti no’lu ürünlerinde “düşük kaliteli zeytinyağı karıştırılması” tespiti, Savola Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından üretilen Yudum Egemden Naturel Sızma Zeytinyağı’nda “düşük kaliteli zeytinyağı karıştırılması” tespitleri yapılmıştır.

Köfteci Yusuf’un Aktürk Gıda Akaryakıt Nakliye ve Tic.Ltd.Şti.’ye yaptırdığı Naturel Sızma Zeytinyağı’nda da tağşiş tespit edildi!

Yayınlanan listede ayrıca Süt ve Süt Ürünlerinde taklit ve tağşiş yapan firma ve işletmeler de yer alıyor. Buna göre tereyağına bitkisel yağ karıştıran firmalar çoğunlukta olmak üzere birçok taklit ve tağşişle karşı karşıyayız. Bunlardan en dikkat çekenleri ise Yoğurtta tespit edilen bitkisel yağ, süt harici yağlar ve jelatinler olmuştur. Bunun yanısıra listede lor peynirinde nişasta tespit edilen ürünlerin yanısıra yoğurt ve tulum peynirinde de nişasta tespit edilen ürünler yer almaktadır.

 


Listede ayrıca arı ürünleri ve ballarda taklit ve tağşiş yapan firmalar da açıklandı. Listeye göre İstanbul, Ankara, İzmir, Yozgat ve Bursa’da üretim yapan çok sayıda firmanın ürünlerinde glikoz-fruktoz ilavesi ve protein değerleri arasında farklılık tespit edildi. Yani ballarda taklit ve tağşiş yapıldı. Listede firmalara ve markalara ait detayları bulabilirsiniz.