
Rusya, Türkiye’nin sınır güvenliğiyle ilgili endişelerini anladıklarını belirtti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusundaki operasyonu, ABD’nin bu bölgede attığı adımların sonucu” dedi.
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Türkiye ile Şam yönetimi arasında diyalog başlatılmasını isteyeceklerini de söyledi.
İran‘dan gelen açıklamada ise, Türkiye’den Suriye’deki operasyonlarına son vermesi isterdi.
İtalya ise operasyonun kabul edilemez olduğunu belirterek, bölgede acil ateşkes için çağrıda bulundu.
Avrupa Birliği Komisyonu’ndan gelen açıklamada da Türkiye’nin attığı adımların Suriye’de Birleşmiş Milletler öncülüğünde yürütülen barış sürecinin önündeki başka bir engel daha olacağı savunuldu.
ABD Başkanı Donald Trump, “Ankara’nın Suriye’deki harekâtının oradaki Kürt nüfusu, yok etmesi durumunda Türk ekonomisini yıkacağını” söyledi.
ABD Başkanı bir gazetecinin “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kürtleri yok etmesinden kaygı duyup duymadığı” yönündeki sorusuna “Bu olursa onun ekonomisini mahvederim. Bunu daha önce bir kez Pastör Brunson ile yaptım. Umarım makul davranacaktır.” yanıtını verdi.
Almanya:
“Türkiye’nin harekatı yeni bir insani felakete ve sığınmacı dalgasına yol açabilir. Türkiye’yi bu operasyonu sonlandırmaya ve güvenlik çıkarlarını barışçıl yollarla sağlamaya davet ediyoruz.”
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Suriye’deki harekâtını kınadı. Le Drian, “Harekât, IŞİD’le mücadele koalisyonunun güvenliğini ve insani yardım çabalarını tehlikeye atıyor ve Avrupalılar’ın güvenliği için bir risk” dedi.
Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok, konuyu NATO gündemine taşıma sözü verdi. Hollandalı bakan, “Hollanda Türkiye’yi kınıyor. Türkiye bu yoldan dönmeli” dedi ve Türk mevkidaşından harekata ilişkin açıklama istediğini söyledi.
Mısır, Arap Birliği’ni toplantıya çağırdı. Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Türkiye’nin Suriye’deki saldırganlığını en sert şekilde kınıyoruz. Bu, kardeş bir Arap devletinin ulusal egemenliğine yapılmış küstahça ve kabul edilemez bir saldırıdır” ifadeleri yer aldı.
Ermenistan, Barış Pınarı Harekâtı’nı “işgal” olarak niteledi ve kınadı. Ermenistan Dışişleri Bakanlığı siyesinde yer alan açıklamada harekâtın bölgesel güvenliğin kötüleşmesine, sivil kayıplara, kitlesel göçlere ve yeni bir insani krize yol açacağı belirtildi.
Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Kanada Türkiye’nin Suriye’ye saldırısını sert şekilde kınıyor… Sivillerin korunması ve tüm taraflara uluslararası hukukun yükümlülüklerine uyma çağrısında bulunuyoruz” dedi.
Danimarka Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod ise “Türkiye’nin Suriye’deki askeri operasyonundan derin endişe duyuyoruz” dedi.