Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal’dan Dikkat Çeken Çağrı: Üretiminde Büyük Düşüş Var

Daha çok reçel yapımında kullanılan Uludağ Çileğinin üretiminde hızlı bir gerileme var. 15 yıl önce 24 bin ton civarında olan yıllık Uludağ Çileği üretimi son yıllarda 3 bin dona kadar gerilemiş görünüyor.

Konuya ilişkin görüşlerini aktaran Tarım Politikaları ve Tarım Örgütlerinden sorumlu Orhan Sarıbal, “Sadece Uludağ’da yetişen Tioga cinsi Uludağ Çileği, Bursa’mızın önemli bir ürünüdür. Sert yapısı nedeniyle dondurulmuş gıda sanayisinde, pastacılık, reçel, marmelat ve dondurma ürünleri için aranan ve rağbet gören Tiago cinsi çilek gıda sanayinde kullanılıyor. Endüstriyel bir ürün olması nedeniyle çok değerlidir. Son yıllarda fidelerin yenilenmemesi veya Uludağ Çileği yerine başka ürünlerin tercih edilmesi nedeniyle üretimi hızla düşüyor. Bursa önemli bir zenginliğini kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya” dedi.

Bundan 15 yıl önce 24 bin ton civarında Uludağ Çileği üretimi yapılırken bunun son yıllarda 3 bin ton civarına gerilediğini kaydeden Sarıbal, “Çilek fidelerinin 5 yıldan sonra verimi düşüyor. Bunların yenilenmesi gerekir. Ömrünü tamamlamış çilek fidelerinin verimi düşünce çiftçiler tarafından zorunlu olarak sökülmesi gerektiğinden dolayı üretim kaybı yaşanmaktadır. Yerine yeni fide temin edemediğinden üretimi hızla düşen Uludağ çileğinin bir an önce Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından çiftçilere fide dağıtılarak üretimin artırılması gerekmektedir. Aksi takdirde Uludağ Çileğini tamamen kaybedeceğiz” diye konuştu.