1-Tüketici Hakem heyetine yazılı şikayet
Satın aldığınız ürünlerle ilgi yaşadığınız sıkıntılarda Tüketici hakem heyetine yazılı başvuruda bulunabilirsiniz. Aynı şekilde zam yapan fırsatçı firmaları ürün bilgileri ile birlikte Tüketici Hakem heyetine şikayet edebilirsiniz
Ürün/hizmet bedeli 2.200,00 TL kadar başvurular, tüketicinin yerleşim yerinin bulunduğu veya tüketici işleminin yapıldığı yerdeki Tüketici Hakem Heyetine yapılabilir.
2-ALO 175 Tüketici Danışma Hattı
Ticaret Bakanlığı bünyesinde oluşturulan “Alo 175 Tüketici Danışma Hattı” tüketicilerimizin karşılaştıkları sorunlara ilişkin çözüm yollarının sunulduğu ve tüketici uyuşmazlıklarının çözülmesi amacıyla başvurmaları gereken ilgili makamlara yönlendirildiği “bir çağrı merkezi”olarak hizmet vermektedir.
Alo 175 Tüketici Danışma Hattı ile insan sağlığı, can ve mal güvenliği açısından risk taşıyan ürünleri ve firmaları da ihbar edebilmekte, sorunlarıyla ilgili bilgi alabilmektedir.
3-E-Devlet üzerinden şikayet
Ticaret Bakanlığı internet sitesi üzerinden de ulaşabileceğiniz uygulama ile fırsatçı firmaları şikayet edebilirsiniz. Linke tıklayarak şikayetinizi Ticaret Bakanlığına iletebilirsiniz. https://www.ticaret.gov.tr/uyg… Uygulamaya giriş için E-Devlet şifresine ihtiyacınız olacak.
Bakanlıktan açıklama
“Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği’ Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmemesine rağmen bu durumlardan etkileniyormuş gibi hareket ederek tüketiciye sunulan mal veya hizmetin satış fiyatında haklı bir gerekçe olmaksızın artış yapılması, aldatıcı ticari uygulamalar kapsamına alındı
Söz konusu düzenlemeyle Bakanlık bünyesinde faaliyet gösteren Reklam Kurulunca gerekli denetimler yapılacak, bu yöndeki uygulamalar hızlıca tespit edilecek ve gerekli yaptırımlar uygulanacak.
Böylelikle girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi fiyat değişimlerinden etkilenmemesine rağmen bu durumlardan etkileniyormuş gibi hareket edenlerle ilgili daha etkin bir gözetim sağlanacak” denildi.
50 Bin TL’ye kadar ceza uygulanacak!
Bu düzenlemeyle, dövizdeki hareketliliği fırsat bilip ürünlerin fiyatını artıranlar hakkında haksız ticari uygulamanın üç aya kadar tedbiren durdurulması veya durdurulması yaptırımı veya 5 bin lira idari para cezası da uygulanabilecek. Tüketicinin korunması kanununda, ihlalin niteliğine göre bu cezaların birlikte veya ayrı ayrı verilebileceği de yer alıyor. Aykırılığın ülke genelinde gerçekleşmesi hâlinde idari para cezası 50 bin liraya kadar uygulanabilecek.
Son günlerde vatandaşlar damacana sudan süt ve salçaya, yoğurttan toz bezine kadar birçok üründe ‘dövizi bahane eden’ zamdan şikâyet ediyor.