Filografi Sergisi Beğeniye Sunuldu

Kadınlara ve gençlere verdiği kurslar ile ekonomiye ve istihdama katkıda bulunan Yıldırım Belediyesi Meslek Edindirme Kursları (YIL-MEK), kursiyerlerine eserlerini sergileme fırsatı sağlamaya devam ediyor. Balaban Bey İlköğretim Okulu’nda açılan sergide, kursiyerlerin aldıkları eğitim sonucu hazırladıkları el sanatları ve filografi çalışmaları ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. El sanatları ve filografi kursunda her yaş grubundan öğrencilere sahip olduğunu belirten eğitmen Çiğdem Tunç, “Özellikle kadınlarımız kurslarımıza yoğun ilgi gösteriyor. Meslek edindirme kursları ile ev ekonomilerine de katkı sağlıyorlar. Öğrencilerimizin açtığı sergide ustalar ile yarışacak el emeği eserleri görmek de bizleri ayrıca mutlu ediyor.El sanatları ve filografi kurslarında 30 kursiyerimiz tarafından hazırlanan bu 120 eser, 5 Haziran Salı’ya kadar ziyarete açık olacak. Bizlere bu imkanı sunduğu için Yıldırım Belediye Başkanımız İsmail Hakkı Edebali’ye çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Filografi Nedir?

Filografi ahşap bir zemin üzerine çakılmış çiviler arasından teller geçirilerek belli örgü teknikleri kullanılarak çeşitli desenler meydan getirilmesi sanatıdır. Bu sanat Orta Doğu’da doğmuş batıya ve uzak doğuya yayılmıştır.

Ülkemizde pek tanımayan bu sanat, zorluğu, sabır gerektirmesi nedeni ile az uygulanmakta olup bütün dünyada unutulmak üzeredir. Günümüzde bu sanatın ustalarından biri olan Saim Devrilmez bu sanatın ruh dinlendirici olması ve olumlu psikolojik etkilerinden dolayı Amerika’da evlerde de verildiğini söylüyor.

Nasıl Yapılıyor? 

Filografi sanatçısı önce kafasında bazı motifler tasarlıyor. Daha sonra bu motifleri oluşturmak için tahta panolar üzerine bildiğimiz çivilerini belli bir düzene göre çakıyor. Bu çiviler boyanıp verniklendikten sonra, çivilerin arasından çeşitli renklerde iplikler sıkıca geçirilerek önceden tasarlanmış motifler ortaya çıkarılıyor. Ancak bu iplik geçirme de bir ustalık gerektiriyor. Öyle rasgele bütün çivilerden aynı şekilde iplikleri geçirirseniz hiçbir şey elde edemiyorsunuz. Ayrıca bu ipliklerin hem sağlam hem kolay temizlenebilir olması ve hem de temizleme esnasında renklerinin solmaması gerekiyor.

Gerek tahta panonun ve gerekse kullanılacak ipliklerin rengi önceden sanatçı tarafından tasarlanıyor. Seçilen renklerin hem birbirine uyumlu olması hem de motifi ortaya çıkaracak şekilde olması gerekiyor. Yani ne renkler birbiri arasında boğulacak ne de çok fazla zıt renkler kullanılarak insan gözü rahatsız edilecek. Burada bütün iş sanatçının yaratıcı yeteneğine ve ustalığına kalıyor.

Ne işe yarıyor? 

Panolar evlerde, işyerlerinde dekoratif amaçlarla kullanılıyor. Para ile de satılıyor ama bu işin hareket noktası hobi olması. O kadar titiz çalışmak gerekiyor ki, verilen emek göz önüne alınırsa maddi kazanç içen yapılamayacak bir sanat.