Mondros Antlaşmasının 7. Maddesi Nedir? Mondros antlaşması Osmanlı Devleti’nin 1. Dünya Savaşı sonunda imzaladığı, I. Dünya Savaşı sonunda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında imzalanan mütarekename. Osmanlı İmparatorluğu adına Bahriye Nazırı Rauf Bey tarafından, Limni adasının Mondros Limanı’nda demirli Agamemnon zırhlısında 30 Ekim 1918 akşamı imzalanmıştır.
Mondros Ateşkes Antlaşması 7. Madde
Anlaşma devletleri güvenliklerini tehdit edecek bir durum ortaya çıktığında istedikleri stratejik bir bölgeyi işgal edebilecektir.
Bu madde Osmanlı Devleti’ni işgale açık hale getirmiştir. İtilaf Devletleri bu maddeyi antlaşmaya koyarak Wilson ilkelerine ters düşmekten kurtulmuş ve Anadolu’daki işgallerine hukuki bir dayanak oluşturmuşlardır.
Mondros Ateşkes Antlaşması 24. Madde
Doğu Anadolu’da altı ilde (vilayet-i sitte: Erzurum, Van, Elazığ, Sivas, Bitlis, Diyarbakır) bir karışıklık çıktığında itilaf devletleri bu illerin herhangi birini işgal edebilecektir.
Bu madde ile antlaşmayı imzalayan devletler Doğu Anadolu’da bağımsız bir Ermeni Devleti kurma projelerini göstermişlerdir