MÜSİAD’ın Konuğu Yazar Dr. Oğuz: Bursa Yükseliş Trendinde

MÜSİAD Dernek Merkezi’nde MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Nihat Alpay, geçmiş dönem başkanları, STK’ların başkan ve temsilcileri ile çok sayıda MÜSİAD üyesinin katılımıyla gerçekleştirilen Müstakil Düşünceler Konferansı’nın konuk konuşmacısı Dünya Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı Dr. Şeref Oğuz, ‘2020’ye Bakış’, ‘Nasıl bir ekonomi?’, ‘Nasıl bir dünya?’, ‘Fırsatlar ve tehditler karşısında Türkiye’ konularında değerli tespitlerde bulundu.

Toplantının açılışında konuşan MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Nihat Alpay, “2018 Ağustos ayında döviz fiyatlarındaki artışla başlayan dalgalanma, öncekilere nispetle, tekrarlanan 23 Haziran seçimlerine kadar yatay seyrini korudu. Bu süre zarfında hükümetimizin istihdam ve ihracatı teşvikle ilgili bir dizi desteği oldu. Bunun sonucunda 2019 yılını büyümeyle tamamladık. 2019’daki hızlı toparlanmada ihracatın ve tüketici kredilerindeki artışın etkisi olduğu söylendi. 2020 yılında da ülkemizin içinde bulunduğu jeopolitik şartları da göz önünde bulundurmamız gerekiyor” dedi.

“Dünyadaki ticaretin seyrine ve mevcut durumuna göre pozisyon almalıyız”

Yeni yılda işlerin geliştirilmesi için hükümete ve iş insanlarına görevler düştüğüne dikkat çeken Alpay, “Ekonomideki yapısal değişikliklerle ilgili Genel Merkezimiz, şubelerden aldığı önerileri, ilgili mercilere birinci elden ulaştırmaktadır. Bizler de dünyadaki ticaretin seyrine ve mevcut durumuna göre pozisyon almalıyız. Firmalarımızın işleyişini kontrol etmeli, maliyetleri, verimliliği ve pazarlamayı tekrardan gözden geçirmeliyiz. Personelimize verimlilik ve yeniliklerle ilgili çalışmalarında şans tanımalı ve onlara makul ölçüde hata yapma payı bırakmalıyız. Orta gelir tuzağından kurtulmak için, yüksek teknolojili, katma değeri yüksek ürünler üretmeye gayret etmeliyiz” diye konuştu.

 

“Mahşerin dört atlısı”

Konuşmasına mahşerin dört atlısı olan savaş, hastalık, açlık ve ölüme ithafta bulunarak başlayan Müstakil Düşünceler Konferansı’nın konuğu Dünya Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı Dr. Şeref Oğuz, “Dünyada bir sürü farklı şekilde savaş sürmekte. Siber savaş, kur savaşlar, ekonomi savaşları ve fiili savaşlar. 1,6 milyar dolarlık ekonomi bu yüzden işliyor. Açlık yani kıtlık atı da 2019’da şaha kalktı. Küresel ısınmanın etkileriyle dünyadaki birçok yerde kuraklık ve açlık görülüyor. Avustralya kıtasını yangın afeti kavurdu. Ve son olarak da büyük bir salgınla (Coronavirüs) karşı karşıyayız. Bu çok önemli bir sıkıntı. Dünya tarihinde bu tip salgınların, çok ciddi ölümlere yol açtığına şahit olduk” dedi.

“Tüketerek değil, üreterek büyümeliyiz”

Türkiye’nin geçen yılı rölantide geçirdiğinin altını çizen Oğuz, “2011 yılında önemli bir büyüme ivmemiz vardı. Ancak bu tarihten sonra, Gezi’yle başlayan ve 15 Temmuz’a uzanan süreci yaşadık. Bu tarihlerde büyümemiz bizden çalındı. Ancak ticaret konusunda hazırlanan yeni kanunlarla, yatırımların önünü açacak düzenlemeler ve destekler geliyor. Böylece yatırımcıların üzerindeki durağanlığın geçeceğine inanıyorum. 2020 yılında yüzde 5 büyüme hedefimiz var. Bu hedefe ulaşabiliriz ama hangi yöntemle ulaşacağımızı konuşmalıyız. Tüketerek büyümek yerine üreterek, yerli yatırımlarla, ar-ge, inovasyon ve ileri teknoloji ürünleriyle büyümeliyiz. Böylece hem istihdama katkı sağlamış olur, hem de yerli sermayemizin güçlenmesini sağlarız” diye konuştu.

 

“Bursa’nın geleceği sizin zihinlerinizde ve hayallerinizde”

Ülkelerin iç siyasetinin, dış siyaset üzerinden şekillendiğine ve bunun en büyük sebebinin Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump olduğuna dikkat çeken Oğuz, “Trump, iç siyasetteki gücünü korumak, azil sürecini atlatmak ve yaklaşan ABD seçimlerini kazanmak için Çin, Türkiye, İran gibi ülkelere saldırıyor. Bizim de bu ortamda yeni dış politikalar üretmeye ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

‘Dünyada bin yıldan yaşlı 100 kent var ve Bursa da bunların arasında’ diyen Oğuz, konuşmasını şöyle tamamladı; “Dünya tarihine baktığınızda; tarihi, kültürel mirası olan, doğal kaynaklar açısından zengin ve yerel kabiliyetleri bir araya getiren şehirler, kadim şehirler olmuşlardır. Bursa’da başkent kumaşı taşıyan, çok önemli bir şehir. Bursa’nın üzerindeki toprağı attığını ve bir yükseliş trendine geçtiğini görüyorum. Yerel kabiliyetler bir şehri ya aşağı çeker ya da yukarı çıkarır. Bursa’nın geleceği sizin zihinlerinizde ve hayallerinizde. Bursa bu anlamda çok önemli bir potansiyele sahip.”

Konuşmasının sonunda MÜSİAD Bursa Şubesi üyelerinin sorularını da yanıtlayan Dünya Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı Dr. Şeref Oğuz’a, MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Nihat Alpay plaket takdim etti.