Rahip Brunson 3 yıl 1 ay 10 gün hapis cezası aldı, ama serbest kaldı. Peki nasıl? İşte cevabı

İzmir’de, terör örgütleri FETÖ ve PKK adına suç işlediği, casusluk yaptığı iddiasıyla tutukluluğu ev hapsine çevrilen ABD’li rahip Andrew Craig Brunson bugün 4’üncü kez hakim karşısına çıktı.

Rahip Brunson’un cezasının ev hapsine çevrilmesinin ardından evinin sokağında polis tarafından alınan güvenlik önlemleri rahibin evden çıkarılması öncesi artırıldı. Rahip Brunson geniş güvenlik önlemleri altında Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ndeki salona götürüldü.

Terör örgütleri FETÖ ve PKK adına suç işlediği ve casusluk yaptığı iddiasıyla yargılanırken, tutukluluğu ‘sağlık sorunları’ gerekçe gösterilerek ev hapsine çevrilen ABD’li rahip Andrew Craig Brunson, bugün 4’üncü kez hakim karşısına çıktı. Brunson, mahkeme salonunda sanık bölümüne alınırken eşi Norine Brunson ve avukatı İsmail Cem Halavurt da kendilerine ayrılan bölüme geçti. Davayı izleyenler arasında New York Hristiyan Kilisesi pastörlerinden William Devlin de bulunuyor.

Rahip  Brunson’ın kimlik tespitinin yapılmasıyla duruşma başladı. Mahkeme tanıkları dinledi. Birçok yerli ve yabancı basın kuruluşu da salonun dışında mahkemeden çıkacak kararı bekliyor.

Tanıklar dinlendi

DHA muhabiri Taylan Yıldırım, mahkemede tanıklık eden isimlerin anlattıklarını CNN TÜRK canlı yayınında aktardı. Taylan Yıldırım’ın aldığı bilgiye göre tanıklardan Büşra Fatma Ün ifadesinde “Brunson’ı tanımıyorum. Dosya’daki suçlamaları bilmiyorum” dedi. Bir başka tanık Levent Kalkan ise “Verdiğim ifade yanlış aktarılmış. Ben dua evinde PKK’lılar ve FETÖ’cüler saklanıyor demedim.” ifadelerini kullandı.

Savcı mütalaasını verdi

İzmir’de, terör örgütleri FETÖ ve PKK adına suç işlediği ve casusluk yaptığı iddia edilen ABD uyruklu rahip Andrew Craig Brunson’ın İzmir 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davanın bugünkü duruşmasına saat 12.30’da ara verildi. Verilen öğle arasının ardından duruşmaya, saat 14.00 sıralarında yeniden başlandı.

Duruşmanın savcısı esas hakkında mütalaasında Brunson hakkında 10 yıl hapis cezası ve adli kontrol talebinin kaldırılmasını istedi. Mahkeme heyetinin adli kontrol şartlarının kaldırılmasına karar vermesi durumunda bu Brunson’ın ev hapsinin sona ermesi anlamına gelecek.

“Ben masumum, beraatimi istiyorum”

Brunson mahkemede “Ben masumum, beraatimi istiyorum” dedi. Brunson’un savunmasının ardından İzmir 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti karar vermek üzere ara verdi.

İşte Brunson hakkındaki karar

Duruşmaya verilen aranın ardından saat 16.20’de geri dönen mahkeme heyeti kararını açıkladı. Rahip Brunson mahkeme heyetinin kararını, duruşma salonunda eşine sarılarak bekledi. Heyet geldiğinde ise sanık kürsüsüne geçti. Mahkeme, Brunson’u üye olmamakla birlikte terör örgütü yararına çalışmak suçundan 5 yıl hapis cezasına çarptırdı. Brunson’un cezasına yarı oranında indirim uygulayarak 2 yıl 6 aya indiren mahkeme heyeti, Terörle Mücadele Kanunu’nda öngörülen ceza indirimiyle bu süreyi önce 3 yıl 9 ay hapis olarak belirledi. Takdiri indirimleri de kullanan mahkeme heyeti Rahin Andrew Craig Brunson’un cezasını 3 yıl 1 ay 15 güne düşürdü. Mahkeme heyeti Brunson hakkındaki ev hapsi ve yurt dışı yasağını da kaldırdı. Brunson yattığı süre de göz önüne alınarak serbest kalacak.

Davanın geçmişi

9 Aralık 2016’da tutuklanan ABD’li rahip Brunson hakkında hazırlanan iddianamede, Brunson’un din adamı görüntüsü altında söz konusu terör örgütleri adına suç işlediği ve genel stratejileri kapsamında eylem birlikteliği içinde olduğu, örgütlerin amaçlarını bilerek ve isteyerek iş birliği yaptığı ifade edildi. Brunson’ın FETÖ’nün üst düzey mensupları ile kod isimlerini bilerek görüştüğü, bu kapsamda örgütün sözde eski Ege Bölgesi imamı firari Bekir Baz ve yardımcısı Murat Safa ile ‘silahlı terör örgütü üyesi olmak’ suçlamasından yargılanan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Başkanı Taner Kılıç ile görüşmeler yaparak strateji belirlediği iddia edildi.

Tutukluluğu ev hapsine çevrilen Brunson’ın avukatı, müvekkilinin “ev hapsi ve yurt dışı çıkış yasağı” kararına ilişkin İzmir’deki Ağır Ceza Mahkemelerine yaptığı itirazın reddedilmesinin ardından, 3 Ekim’de Anayasa Mahkemesine başvuru yapmıştı.