1) Şampuan yerine sabun kullanmak daha sağlıklı
2) Saçları yıkamamak sağlıklı bir yaklaşım
Doğrusu: Her gün veya sıkça saç yıkanması zararlı olabiliyor. Saç derisinin, tüm cildimiz gibi kendine özgü koruyucu bir florası var. Sık yıkamak saçlı derinin koruyucu lipid tabakasını bozarak saç derisinin kurumasına, saçın nemini kaybederek kırılmaya yatkın hale gelmesine ve saç dökülmesine neden olabiliyor. Ancak saçı uzun süre yıkamamak da sanılanın aksine hiç sağlıklı değil. Çünkü dış ortamdan saçımıza yapışan toz ve kir gibi maddeler saçların sağlıklı yapısını bozarak donuk ve mat görünmesine, zor şekillenmesine ve koparak dökülmelere yol açabiliyor. En sağlıklısı yağlı saç yapısına sahip kişilerin gün aşırı; kuru saç yapısına sahip olanların ise saçlarını daha az sıklıkla yıkamaları.
Doğrusu: Tam tersi saçlara aşırı fiziksel zorlama uygulamamak gerekiyor. Gündelik hayatta saçların arkaya doğru sıkı şekilde at kuyruğu yapılarak toplanması; bir süre sonra traksiyon alopesisi denilen saç dökülmesine yol açıyor. Özellikle annelerin kız çocuklarının saçlarını renkli lastik tokalarla süslemek için sıkı şekilde toplamaları, çocukluk çağındaki saç dökülmesinin önemli sebeplerinden birini oluşturuyor.
Doğrusu: Toplumdaki yaygın inanışın aksine sık sık saç kestirmek ya da saçı kısa kestirmek saç çıkışını hızlandırmıyor. Bunun nedeni ise dökülmenin genetik, metabolik veya saç kökünü ilgilendiren sorunlarla ilgili olarak ortaya çıkması. O nedenle saç kestirmenin saç dökülmesini önlemek yönünde bir etkisi yok. Ancak saç uçlarındaki kırıkların kesilmesinin saçların daha sağlıklı görünmesini sağladığı da doğru.
Doğrusu: Saçları yıkarken temiz olması için sıcak su kullanmak doğru bir yaklaşım değil. Sıcak su sanılanın aksine saçlı deriyi kurutuyor, yıpratıyor, kaşınma ve pullanma sorununa neden oluyor. Sağlıklı olmaları için saçların ılık suyla yıkanması gerekiyor.
Doğrusu: Saç bakımında en çok yapılan hatalardan biri de, evde ortak kullanım için alınmış olan şampuanlar. Aslında herkesin saçlı derisi ve saçları farklı özellikte oluyor. Dolayısıyla yağlı saçlarda yağlanmayı baskılayıcı şampuan kullanımı gerekirken, kuru saçlarda ise nemlendirici içeriği olanlar fayda sağlıyor. Yanlış şampuan kullanımı saç derisinin yapısını bozarak, saçın yıpranmasını, dolayısıyla dökülmesini tetikliyor.
Doğrusu: Sanılanın aksine şampuanın bol köpürmesi saçı daha iyi temizleyeceği anlamına gelmiyor. Hatta tam aksine şampuanın bol köpürmesi, içeriğindeki zararlı kimyasal maddenin daha fazla olduğu anlamına geliyor. Aslında bitkisel içerikli olan doğal şampuanlar çok fazla köpürmeden de saçlarınızı temizleyebiliyor. Bu nedenle şampuan seçerken, köpük köpük kabaran, mis kokulu ve aromalı olanlar yerine, bitki özü bakımından zengin, vitamin içeren şampuanları tercih etmenizde fayda var.
Doğrusu: Saç kremlerinin kimyasal özellikleri saç tellerinin yapısına uygun şekilde üretiliyor. Bu nedenle doğru uygulanan kremler dökülmeye yol açmıyor, tam aksine saç tellerini onarıyor. Saç kreminin faydalı olması içinse saç köklerine değil, özellikle saç uçlarına uygulamak daha doğru bir yaklaşım.
Doğrusu: Her mevsim kullanılan şapkalar başımızı soğuk, sıcak, güneş ışığı, rüzgar, hava kirliği ve diğer çevresel etkenlerden koruyor. Bu nedenle “şapka takmak saçları döker” düşüncesi kesinlikle yanlış. Ancak çok dar seçilen şapkalar saçlı deride kan dolaşımını yavaşlatıyor ve bunun sonucunda saçların oksijenlenmesini azaltıyor. Dolayısıyla kan dolaşımını engellemeyen ve sentetik olmayan şapka ya da berelerin tercih edilmesi gerekiyor