Sağlıklı gelecek için atıklar sıfırlanıyor

CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN'IN EŞİ EMİNE ERDOĞAN'IN HİMAYESİNDE, DÖNÜŞEBİLEN ATIKLARIN KONTROL ALTINA ALINMASI İÇİN BAŞLATILAN "SIFIR ATIK PROJESİ" KAPSAMINDA BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NDE DE ATIKLARIN KAYNAĞINDA AYRILMASI İÇİN ÇALIŞMALARA HIZ VERİLDİ. BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ALİNUR AKTAŞ, ATIKLARIN GERİ KAZANIMININ HEM ÇEVRE SAĞLIĞI HEM DE EKONOMİK OLARAK BÜYÜK ÖNEM TAŞIDIĞINI SÖYLEDİ. (SÜLEYMAN AYDIN/BURSA-İHA)

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tüm Türkiye’de başta kamu kurum kuruluşları olmak üzere üniversite, okul, hastane, alışveriş merkezleri ve nüfusun yoğun olduğu yerlerde geri dönüşebilen atıkların kontrol altına alınması için “Sıfır Atık Projesi” başlatılmıştı. İsrafın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, oluşan atık miktarının azaltılması, etkin toplama sisteminin kurulması ve atıkların geri dönüştürülmesini hedefleyen proje kapsamında Bursa Büyükşehir Belediyesi de harekete geçti. Atıkların kaynağında ayrılmasını sağlamak amacıyla Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası’nda tüm katlara atıklar için ayrı ayrı toplama kutuları konuldu. Bunun yanında Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı tarafından tüm personele geri dönüşümün önemi ve sıfır atık projesi hakkında eğitim verildi.

Kaynak sınırlı, tüketim fazla 
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, nüfus artışına bağlı olarak tüketimin de hızla arttığını, kaynakların sınırlı olması nedeniyle israfın önlenmesinin de büyük önem taşıdığını söyledi. Sıfır atık projesinin amacına ulaşması için Büyükşehir Belediyesi olarak gerekli çalışmaları yaptıklarını dile getiren Başkan Aktaş, “Sıfır Atık Projesi, Bursa ölçeğinde yürütülen çalışmaların hız kazanmasına ve atık toplama veriminin artmasına katkı sağlayacaktır. Sıfır Atık Projesi ile Kasım ayında Büyükşehir Belediyemizde başlatılan uygulamalar ile geri dönüşüm çalışmaları daha geniş yelpazelere açılmış oluyor. Bu proje ile kağıt, karton, cam, plastik, metal atıkları, atık pil, bitkisel atık yağların yanı sıra organik atık, yemek ve ekmek artıkları gibi tüm atıklar kaynağında ayrı biriktirilecek ve geri dönüşümü sağlanacak” dedi.

Büyük tasarruf 
İsrafın önlenmesi ve enerji tasarrufunun sağlanmasına katkı sağlayacak olan sıfır atık ile metal ve plastik geri kazanımıyla yüzde 95 enerji tasarrufu sağlanabilecek. 1 ton kâğıdın geri kazanımı ile 17 ağaç kurtarılacak. Cam atıklarının geri kazanımı ile yüzde 100 oranında geri dönüştürülmüş hammadde ortaya çıkıyor ve 40 litre yakıt tasarrufu sağlanıyor. Plastik atıklar elyaf, dolgu malzemesi, otomobil parçası gibi birçok malzemeye, gıda atıkları da biyo gaz işlemine tabi tutularak enerji ve gübreye dönüştürüyor. Organik atıklar toprak iyileştirici olan kompost üretiminde kullanılırken, bitkisel atık yağlardan çevreci yakıt olan biyo dizel elde edilebiliyor.