Sarıbal: ‘İktidar fındığı tüccara teslim ediyor’

CHP Bursa Milletvekili, PM Üyesi Orhan Sarıbal, fındıkta hasat başlamasına rağmen ürün alım fiyatlarının açıklanmadığını belirterek, “Yetkililerin bir an önce fındık fiyatını ve rekoltesini kamuoyuna açıklaması gerekiyor. Aksi taktirde, ürününü bir an önce satmak isteyen üretici, tüccarın insafına kalacak ve düşük fiyatlarla ürününü elinden çıkaracak.” dedi.

Fındıkta son duruma ilişkin bir açıklama yapan Sarıbal, diğer tarım ürünlerinde olduğu gibi fındığın girdi fiyatlarının da katlandığını, girdi fiyatları dikkate alındığında fındık alım fiyatının en az 15 lira olması gerektiğini söyledi. Sarıbal, üreticinin alın terinin karşılığını alması için, üreticinin örgütlü gücü olan Fiskobirlik’in de mutlaka piyasaya müdahale etmesi ve fındık alımı yapmasının kaçınılmaz olduğunu ifade etti.

Üreticiler ve konunun uzmanlarının bu yıl fındıkta rekolte düşüşü beklediğini ancak fındık fiyatını düşük tutmak için rekoltenin yüksek olacağı yönünde manipülasyon yapıldığını ileri süren Sarıbal’ın açıklaması şöyle:

“Hasada başlayan üreticiler, külleme hastalığının verimi düşürdüğünü belirtiyorlar. Bölgedeki meslek örgütleri de fındık alım fiyatlarının bir an önce açıklanması için Tarım ve Orman Bakanlığı ve Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) çağrıda bulundular.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nuritttin Karan, fındık rekoltesi ve fiyatının açıklanmasını isterken, bakın ne diyor; ‘Üretici hasat için bahçede ancak halen ne fiyat, ne de rekolte açıklanmış değil. Rekolte ve fiyat, üretici pazara fındık indirmeden açıklanmalıdır. Aksi takdirde fındık fiyatı tekelcilerin istediği rakamdan oluşacaktır.’

‘TÜCCARA SATMAK ZORUNDA KALACAK’

Bir an önce ürününü satmak ve borçlarını ödemek isteyen üretici, fiyatların geç açıklanması halinde, düşük fiyatlarla ürününü tüccara satmak zorunda kalacak.

TMO’nun mutlaka piyasaya müdahale etmesi ve fındık alması gerekir. Böylece üreticinin hakkı korunmuş olur aksi takdirde üretici tüccarın insafına kalır.

TMO geçen yıl Giresun kalite fındık için 10,5 lira, Levant kalite fındık için 10 lira fiyatla alım yapmıştı. Yılsonuna doğru fındığın kilosu 12 liraya kadar çıkmıştı. Ama ürünün çoğunluğu bu fiyatların çok altında satıldı.

‘EN AZ 15 LİRA OLMALI’

Son yıllarda, bütün tarım ürünlerinde olduğu gibi fındık girdilerinde de büyük artış oldu. Bahçe temizliği, ilaçlama, gübre, harman, patoz ve toplama giderleri katlandı. Üreticinin mutlaka korunması ve fındık fiyatının 15 liradan aşağı olmaması gerekir. Ancak, duyduğumuz kadarıyla iktidar yetkilileri şimdiden “yüksek fiyat istemeyin” diye üreticilere baskı yapıyor. Oysa devletin üreticisini koruması gerekir.

Eğer bir hafta 10 gün içerisinde TMO fiyat açıklamaz, işi sürüncemede bırakmaya devam ederse üretici ne yazık ki ürününü, fındık tüccarlarının belirlediği fiyattan satmak zorunda kalacak. Üreticinin gerçek örgütü Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği’nin (FİSKOBİRLİK) yeniden devreye sokulması ve alım yapması gerekir. Fiskobirlik’in fındık alımı yapması, üreticinin korunmasında önemli işlev görecektir.

Biz de buradan Tarım ve Orman Bakanlığı’na bir kez daha sesleniyoruz. Bir an önce fındık alım fiyatını açıklayın ve üreticiyi koruyun.

Fiyat belirlenmeden önce de üreticilerin sorunları ve istekleri dikkatlice dinlenmeli ve üreticiyi koruyacak bir fiyat sunulmalıdır. Türkiye, geçen yıl 112 ülkeye 269 bin 623 ton fındık ihraç ederek karşılığında 1 milyar 867 milyon dolar gelir elde etti. “Yerli ve milli” olmayı dilinden düşürmeyen bir iktidar, yabancı çikolata firmalarının değil; ülkeye ihracat geliri sağlayan fındık üreticisinin yanında yer almalıdır.”