Bu konuda yazılı bir basın açıklaması yapan CHP Bursa Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Orhan Sarıbal; “6172 sayılı Sulama Birlikleri Kanununa göre Sulama birlik başkanları birlik meclislerince seçilmekteydi. Bu uygulama 7139 sayılı Kanunla değiştirilmiştir. Yürürlüğe konulan Kanuna göre artık sulama birliği başkanlığına, DSİ’nin teklifi üzerine Bakan tarafından kamu personeli arasından dört yıla kadar görevlendirilme yapılacak.
Öte yandan, 28 Nisan 2018 tarihi itibariyle, birlik organları hiçbir işleme gerek kalmaksızın feshedilmiştir. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç altı ay içinde birlik başkanlarının görevlendirmesi yapılacaktı. Ancak iktidar bu konuda elini çabuk tutmaktadır. Şimdiye kadar mevcut 378 sulama birliğinden yarısına başkan görevlendirmesi yapılmış olup; görevlendirmelerin 30 Mayıs 2018’e kadar bitirileceği ifade edilmektedir.
Bu uygulama AKP’nin demokrasiye zerre kadar tahammül edemediğini ortaya koymaktadır. Sulama birlikleri başkanlıklarına, belediyelere kayyum atar gibi devlet memurları atanmaktadır.
Böylelikle Sulama Birlikleri, DSİ’nin bir alt birimi haline gelecek; çiftçilere hesap verme yükümlülüğü bulunmayan ve çiftçilerin çıkarına hizmet etmemesi halinde hiçbir yaptırımla karşılaşmayacak olan bir memur tarafından yönetilecektir. Bu demokrasinin, örgütlenme hakkının ve katılımcı su yönetimi anlayışının özüne ve ruhuna aykırıdır.”
CHP olarak Kanunu bazı maddelerinin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine götüreceklerini bildiren Orhan Sarıbal; “Bu tür bir uygulamanın yaşam kaynağımız olan sularımızın siyasete ve ticarete alet edilmesine yol açacağı ortadadır. Bu sayede sularımız, siyasal iktidarların çiftçimizi tehdit aracına dönüşecek; rekabetin ve ticaretin konusu olacaktır.” dedi.