Suudi Arabistan itiraf etti! Cemal Kaşıkçı’nın cesedi ise…

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’da yer alan habere göre, Suudi  Arabistan Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma neticesinde, Kaşıkçı’nın İstanbul  Başkonsolosluğu’na geldiği sırada burada bulunan “başka Suudi vatandaşlarla  tartışmaya başladığı, tartışmanın arbedeye dönüştüğü ve bunun sonucunda  Kaşıkçı’nın hayatını kaybettiği” belirtildi.

Suudi Arabistan Başsavcılığının dosya hakkındaki soruşturmayı  sürdürdüğü ve olayla ilişkili 18 Suudi Arabistan vatandaşının gözaltına alındığı  aktarıldı.

Kaşıkçı’nın ölümünde parmağı olan herkesten hesap sorulacağını ve  adalete teslim edileceğini duyuran savcılık, “elde ettiği tüm gerçeklerin  paylaşılacağını ve sorumluların adalet karşısına çıkarılacağını” kaydetti.

KAŞIKÇI’NIN CESEDİ NEREDE?

Reuters, Suudi yetkililere göre Cemal Kaşıkçı’nın cesedinin yerel bir işbirlikçiye teslim edildiğini iddia etti.

Öte yandan bir diğer haberde de, Riyad yönetimi tarafından gazetecinin ölümüyle ilgili paylaşılan  bilgiler arasında cesedinin akıbetine yer verilmedi.

TRUMP’TAN İLK AÇIKLAMA

ABD Başkanı Donald Trump, Suudi gazeteci Cemal  Kaşıkçı’nın öldürülmesi hakkında, “Suudilere bazı sorularımız olacak. Bu konuda  Kongre ile birlikte çalışacağız.” açıklamasını yaptı.

ABD’nin Arizona eyaletinde Kaşıkçı hakkında basın mensuplarına  değerlendirmeler yapan ABD Başkanı Trump, Suudi Arabistan’ın “Kaşıkçı’nın  ölümüyle” ilgili açıklamasının “güvenilir” olduğunu savundu.

Riyad yönetiminin açıklamasının “ilk büyük adım” olduğunu söyleyen  Trump, “Ancak kendi değerlendirmemiz henüz bitmedi. Şu anda (bir sonuca varmak  için) erken.” dedi.

Suudi Arabistan’ın Kaşıkçı açıklaması için, “Suudilere bazı  sorularımız olacak. Bu konuda Kongre ile birlikte çalışacağız.” ifadelerini  kullanan Trump, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile  görüştükten sonra kararlarını açıklayacaklarını anlattı.

Trump ayrıca, Riyad yönetiminin Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle ilgili  yaptığı tutuklamaların “çok önemli olduğunu” belirtti.

SİLAH ANLAŞMASI YERİNE “BİR TÜR YAPTIRIM”

ABD ile Suudi Arabistan arasındaki 110 milyar dolarlık silah  anlaşmasının akıbeti sorulan Trump, söz konusu anlaşmayı korumak istediğini  vurguladı. Trump, onun yerine Suudi Arabistan’a “bir tür yaptırım” uygulamayı  tercih edeceğini kaydetti.

Suudi Arabistan’ın yürüttüğü soruşturmanın “güvenilir” olup olmadığı  hakkındaki bir soruya ise Trump, “Bu sürece biz dahil olduk, Türkiye dahil oldu.  Bu korkunç bir şey ve gözden kaçan bir olay olmayacak.” yanıtını verdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders da Suudi gazeteci Kaşıkçı’nın  ölümüyle ilgili olarak, “Bay Kaşıkçı’nın öldüğünün teyit edildiğini duymaktan  üzgünüz. Kaşıkçı’nın ailesine, nişanlısına ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz.” açıklamasını yapmıştı.

“TÜRKİYE’NİN ORTAYA KOYDUĞU ÜSTÜN DAYANIŞMAYI DEĞERLİ BULUYORUZ”

Riyad yönetiminin Kaşıkçı’nın “ölümündeki sorumluları ve hatalıları  cezalandırmaktan geri durmayacağı” ve böyle bir olayın tekrarını engellemek için  gerekli düzenlemeleri hayata geçireceği kaydedildi.

Öte yandan Suudi Arabistan, Türkiye’nin, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip  Erdoğan yönetiminde Kaşıkçı olayı soruşturma sürecinde ortaya koyduğu üstün  dayanışmayı değerli bulduğunu” açıkladı.

Riyad ayrıca Türk yetkililerin, şaibeli isimlerle ilgili paylaştığı  bilgilerin Kaşıkçı meselesinin aydınlatılmasına yardımcı olduğunu ifade etti.

KRALİYET MÜSTEŞARI İLE ÜST DÜZEY 4 İSTİHBARAT YETKİLİSİ GÖREVLERİNDEN ALINDI

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz Al Suud, gazeteci Cemal  Kaşıkçı’nın ülkesinin İstanbul’daki konsolosluk binasında öldürülmesi olayı  üzerine üst düzey 5 kişiyi görevden aldırdı.

Bu kişiler arasında daha önce Veliaht Prens Muhammet bin Selman’ın  danışmanlığını yapan Suud Kahtani ve Yemen’de Husilere karşı meşru hükümeti  desteklemek amacıyla Suudi Arabistan öncülüğünde kurulan Arap koalisyonunun  sözcülüğünü yürüten Ahmed Asiri isimleri öne çıkıyor.

Yayımlanan kararnameyle, Kahtani ve Asiri’nin yanı sıra bir diğer  Genel İstihbarat Başkan Yardımcısı Pilot Muhammed bin Salih er-Rumeyh, Genel  İstihbarat Başkanlığını Koruma İdaresi Müdürü Refad bin Hamid el-Mihmadi ve İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel İstihbarat Başkan Yardımcısı Abdullah bin Halif  eş-Şayi’nin de görevlerinden alındığı aktarıldı.

VELİAHT PRENS YENİ İSTİHBARAT YAPILANMASI İÇİN GÖREVLENDİRİLDİ

Bu çerçevede Suudi Arabistan Genel İstihbarat Başkanlığının yeniden  yapılandırılması için Veliaht Prens Muhammed bin Selman başkanlığında bakanlık  komitesi kurulması kararlaştırıldı.

SPA’nın başka bir haberinde verilen detaylarda, Kaşıkçı’nın kaybolması  olayının Suudi Arabistan yönetiminin “en üst derecede ilgisini çektiğini” ve  olayların aydınlatılması için gerekli adımları hayata geçirerek Türk makamları  ile iş birliği yapmak üzere bir güvenlik ekibinin 6 Ekim’de Türkiye’ye  gönderildiği bilgisi paylaşıldı.

Bu süreçte Türk emniyet makamları ile Suudi Arabistan arasında ortak  bir ekip çatısı altında tüm gerçeklerin ortaya çıkarılması için Suudi Arabistan  Başkonsolosluğu ve konsolosluk konutuna girilmesi için izin çıkarıldığı  hatırlatıldı.

Suudi Arabistan Kralı Selman’ın da Suudi Arabistan Başsavcılığına  olayla ilgili soruşturma başlatması talimatı verdiği bildirildi. Başsavcılığın,  Türk güvenlik birimlerinin sağladığı bilgiler ışığında, şüphelilerin olayla  ilişkisini sorguladığı bilgisine yer verilen haberde, güvenlik birimlerinin,  “şüphelilerin verdiği bilgilerin Kaşıkçı’nın konsolosluk binasını terk ettiği  sonucuna işaret ettiğine” dikkat çekildi.

Suudi Arabistan Başsavcılığın gerçekleştirdiği ön soruşturma  sonucunda, şüphelilerin İstanbul’daki başkonsolosluğa Cemal Kaşıkçı’yı geri  getirmek amacıyla gittiği ancak buradaki görüşmeler sırasında “işlerin  istenilenin aksinde seyrettiği ve tartışma çıktığı” belirtildi. Tartışma  neticesinde “yaşanan yumruklaşma ve arbede sonucunda Kaşıkçı’nın hayatını  kaybettiği” ve şüphelilerin olayın üstünü örtme çabasına giriştiği paylaşıldı  ancak haberde, olayın üstünü örtmek için nasıl bir yol izlediklerine dair detay  verilmedi.

ABD: AÇIKLAMAYI OLUMLU BULUYORUZ

Uluslararası soruşturmaları yakından takip edeceklerini belirten bir mesaj yayımlayan Beyaz Saray açıklamasında, “Bay Kaşıkçı’nın öldüğünün teyit edildiğini duymaktan  üzgünüz. Kaşıkçı’nın ailesine, nişanlısına ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz. Suudi yönetiminin açıklamasını olumlu buluyoruz” denildi.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, Suudi gazeteci  Cemal Kaşıkçı’nın ölümüne ilişkin, “Bay Kaşıkçı’nın öldüğünün teyit edildiğini  duymaktan üzgünüz. Kaşıkçı’nın ailesine, nişanlısına ve sevenlerine başsağlığı  diliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Sözcü Sanders, Suudi Arabistan’ın, Kaşıkçı’nın öldüğünü teyit  etmesinin ardından konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Suudi Arabistan’ın Kaşıkçı’nın akıbetine ilişkin duyurduğu  soruşturma sonuçlarının ve şüphelilere yönelik aldığı tedbirlerin ABD yönetimi  tarafından kabul edildiğini belirten Sanders, açıklamasında şu ifadelere yer  verdi:

“Bay Kaşıkçı’nın öldüğünün teyit edildiğini duymaktan üzgünüz.  Kaşıkçı’nın ailesine, nişanlısına ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz. Bu trajik  olaya yönelik uluslararası soruşturmaları yakından takip etmeyi sürdüreceğiz;  zamanında, şeffaf ve hukuka uygun gerçekleşecek adaleti savunacağız.”

BM’DEN KAŞIKÇI’NIN ÖLÜMÜYLE İLGİLİ SON DAKİKA AÇIKLAMASI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri  Antonio Guterres, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın ölümünün derin üzüntü duyduğunu bildirdi.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Kaşıkçı’nın ölümünün  doğrulanmasının ardından konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Guterres’in Kaşıkçı’nın ölümünden derin üzüntü duyduğunu, ailesine ve  arkadaşlarına başsağlığı dilediğini belirten Dujarric, BM Genel Sekreteri’nin,  Cemal Kaşıkçı’nın ölümüne ilişkin hızlı, kapsamlı ve şeffaf bir soruşturma yapılması, suçluların sorumlu tutulması çağrısında bulunduğunu ifade etti.