Temiz Seçim Platformu adı altında seçimlerin sağlıklı sonuçlanması için çalıştıklarını ifade eden Çalışma eski Bakanı Yaşar Okuyan, yerel seçim öncesi önemli açıklamalar yaptı.
2007 yılından itibaren seçimlere “Merkezden müdahalelerin arttığına” dikkat çeken Okuyan, ölü seçmen sayısındaki fahiş artışların da seçime gölge düşürdüğünü savundu. “Benim sülalemde 180 yaşında bir seçmen var” diyen Okuyan, siyasi partilere de çağrıda bulundu.
‘SANDIĞI TERK ETMEYİN’
Sözcü’den Veli Toprak’ın haberine göre; Yaşar Okuyan, “CHP’ye ayrı, diğer muhalefet partilerine ayrı çağrım var. CHP’liler, ıslak tutanaklar ilçe seçim kurulunda birleştirilinceye kadar sandığı terk etmesin. Bu seçim ülkenin geleceğine, bekasına sahip çıkmak için son şanstır. Her seçmen mutlaka oyunu kullanmalı. Çağdaş ülke imajıyla kaldırılan parmak boyası da yeniden getirilmeli” diye konuştu. Okuyan, 31 Mart yerel seçimleri öncesinde ölü seçmen sayısındaki artış ve Temiz Seçim Platformu’nun çalışmaları hakkında şunları söyledi:
‘BOYA NEDEN KALKTI?’
– Eski bakan, Meclis Başkanlığı ya da parti genel başkanlığı gibi üst düzey görevler yapmış isimlerin yanı sıra 130 akademisyen, STK başkanları ve 350 kişilik de aydınlar grubumuz var. Amacımız demokrasinin sağlıklı işlemesi ve seçimin sağlıklı yapılması.
– Her dönem seçimlerle ilgili şaibe iddiaları olur. Ancak bunlar lokal olurdu. 2007’den itibaren topyekun, merkezden planlanan, sonucu etkileyebilecek organizasyonlar yapılıyor.
– Tespit ettiğimiz 100 ayrı nokta var. Parmak boyası yeniden getirilmeli. Aynı kişi 2-3 kez oy kullanıyorsa nereden bileceksin? Niye kaldırdık? Çağdaş bir memlekette misin de eldeki boyayı kaldırıyorsun?
‘OYUN İÇİNDE OYUN VAR’
– Şimdi seçmen listesi de muhtarlıklara asılıyor. Eskiden komşumu da bilirdim, bunu da kaldırdılar. Mahalleyi topyekun liste yaptılar. Gidince ben komşumu görüyordum, yanlışlık varsa uyarıyorduk.
– Şimdi 286 bin sandığı, Doğu ve Güneydoğu’da yaşananları düşünün. Ölülere oy kullandırıldı. Benim sülalemde 180 yaşında sağ gözüken var. İçişleri Bakanı, ‘2 bin 700’ler civarında tespit ettik, eliyoruz’ diyor.
‘KADERİMİZİ ETKİLİYOR’
– Suriye, Irak, Afganistan, Afrika’dan gelen bir sürü insan var. 38 bin Suriyeli oy kullanacak denildi. Nüfus cüzdanları değişince ölülere de T.C. verildi. O zaman buna dikkat çektim. Oyun içinde oyun var.
– Niye veriyorsun 50-80-100 yıl önce ölmüş kişiye T.C. numarası? Bana ne, büyük dedemin kimlik numarasından. Cumhurbaşkanlığı, milletvekili seçimi ve referandumda Türkiye’nin kaderini etkileyecek yanlışlıklar oldu.
– Stalin’in bir lafı var; ‘Oyu kimin kullandığı önemli değil, kimin sayacağı önemlidir’ diyor. Sandık kurullarıyla ilgili endişem var. 10 sene önce bir kanun çıktı. Seçmen listelerinin tanzimi Yüksek Seçim Kurulu’ndan alındı, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne bağlandı.
– Şu anda demokrasinin sınırları içinde, sert eleştiri, sert eylem lazım. Eylem diye sokağı demiyorum. Tam tersi, halkı sokaktan uzak tutmak lazım. Çünkü bunların bütün planı ve yabancı istihbarat örgütlerinin amacı iç kaos, kargaşa çıkarmak. O oyuna katiyen gelmemek lazım.
‘MUTLAKA OY VERİN’
– CHP veya İYİ Parti seçmeni, ‘Adaya kızdım, partimin adayı değil’ gibi mazeretleri geçsin. Mutlaka oyunu kullanmak zorundasın. Oyunu kullanmayan, beğenmediği partiye vermiş demektir. Bunun vebali çok büyük. Oyunu kullanmak namus borcudur. Türkiye’nin namusu da sana emanet. Seçim sandığın başında kazanılır.
– Bu seçim sadece yerel yönetim seçimi değil. Türkiye’nin geleceğinin oylanacağı bir seçim. Senin karşındaki ittifak kurmuş, beka diye çıkmış ortaya. Beka, kendi bekaları.
‘100 YAŞIN ÜZERİNDE 6 BİN SEÇMEN BULDUK’
Seçmen kütükleriyle ilgili ‘hayali seçmen’ tartışmalarını YSK’nın AKP’li ve CHP’li üyeleri de değerlendirdi. AKP’nin YSK temsilcisi Recep Özel, “Seçmen kütüğünde açık görünüyor. Bunlarla ilgili ölüm ya da gaiplik kararı bulunmadığı için böyle bir sonuç ortaya çıkmış” dedi.
CHP’nin YSK temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu şu bilgiyi paylaştı: “MERNİS’te 100 yaş üzerindeki seçmen sayısı 6 bin küsur kişi. Hepsini inceledik. MERNİS’e de bildirildi. Bunlarla ilgili tüm incelemeler devam ediyor.”
YSK ise seçim öncesi aldığı kararla yerel seçimlerde oy sayımında değişikliğe gitti. Buna göre; sandık kurulu başkanı oy pusulasının ön yüzünü herkesin görebileceği şekilde tutacak ve işitebileceği şekilde okuyacak.