Türkiye’de çocuk istismarı olayları % 700 arttı

Yayınlanan bildiride:

Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda 20 Kasım 1989’da oy birliği ile kabul edildiği gün, tüm dünya çocukları için, “ÇOCUK HAKLARI GÜNÜ” olarak kutlanmaktadır. Savunma,öğretme ve bilinçlendirme hareketi olarak ortaya çıkan çocuk hakları günü evrensel bir gündür.

Ulusal yasalara göre; daha erken yaşta eşit sayılma hariç, 18 yaşın altında ki her insan çocuk sayılır.

Çocuk hakları, kanuni ve ahlaki düzeyde, dünya da ki tüm çocukları kapsayan ve çocuğun doğduğu andan itibaren sahip olduğu, yaşama, barınma, sağlık ve eğitim gibi temel haklarının yanı sıra psikolojik,fiziksel,cinsel ve ekonomik yönden ihmal ve istismara karşı korunma hakkını da içeren evrensel bir kavramdır.

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesini imzalayan bütün ülkeler için çocuk hakları açısından atılacak her adımın çocuğun yüksek yararını ilkesini gözeterek atılması temel ilke olmalıdır.

Sosyal hizmet mesleğinin, birincil uygulama alanlarından birisi ise çocuk refahı alanıdır. Çocuk refahı alanına yönelik hizmetlerin geliştirilmesi, çocukların ruh ve beden sağlıklarının korunması ve istismar edilmelerine yönelik tüm tedbirlerin alınması çalışmalarını sosyal hizmet mesleğinin etik ilke ve değerleri çerçevesinde multidisipliner bir ekip anlayışı ile yerine getiren çocuk dostu bir meslek grubu olarak olarak; savunuculuk rolümüzle çocukların haklarına erişimi ve haklarının korunması mücadelesinde yanlarında olduğumuzu bildirmek isteriz!…

Özellikle bu mücadele; çocuklarımızın yaşam haklarının korunması için gereklidir.

Bugün Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi hükümlerinin uygulanması noktasında bir çok ülkede sorunlar yaşanmaktadır. Ülkemizde de çocuk ihmali ve istismarına yönelik sorunlar gündemde ki yerini korumaktadır.

Adalet Bakanlığı 2017 verilerine göre; Çocuklara karşı işlenen cinsel suçlarına ilişkin açılan dava sayısı: 16 bin 348 dir.

Çocuk istismar vakaları son 10 yıl içerisinde % 700 oranında artmıştır.

TÜİK verilerine göre; 2017 yılında yaşları 16-17 aralığında olan, 23.906 kız çocuğu evlendirilmiştir.

2017 yılında, 22 çocuk öldürülmüştür.

2018 itibariyle çocuk işçi sayısı 2 milyon civarında ve çalışan her 10 çocuktan, 8’i kayıt dışı işlerde çalıştırılmaktadır.

Bu yıl içerisinde yaşları, 15,16 ve 17 olan üç çocuk çalışırken hayatını kaybetmiştir.

İç savaş nedeniyle, Suriye’den sığınmacı olarak ülkemize gelen okul çağında ki çocuk sayısı 850 bine ulaşmıştır.

Milli Eğitim Bakanlığı 2017 verilerine göre; 490 binden fazla Suriyeli çocuk ülkenin çeşitli yerlerinde ki okullara kayıtlı durumda iken, buna karşın 380 bin çocuk okula gidememiştir.

Yukarıda ki istatistiksel verilerden de anlaşıldığı gibi, Ülkemizde çocukların yaşam hakkından, eğitim hakkına kadar bir çok alanda haklarının korunması, uygulanması ve haklarına erişimi noktasında sorunlar yaşandığı görülmektedir.

Mesleki rol ve sorumluluk gereği; Dünyada ve ülkemizde çocukların uğradığı, fiziksel, cinsel, sınıfsal ve psikolojik her türlü istismarın takipçisi ve ayrıca sorunların çözümü noktasında çocuk haklarının korunması için mücadele etmeyi onur sayan sosyal hizmet mesleğinin uygulayıcıları olarak,

Çocuk hak ve ihlallerinden sorumlu tüm yetkili kurumlara ve tüm siyasi erklere, sorumluluk ve yükümlülüklerini hatırlatarak,

Çocuklarımız için; eğitimden, sağlığa, sosyal hizmetlerden adalet sistemine kadar, bütüncül hak temelli bir yaklaşımla, ayrımcılığın yaşanmayacağı ve yüksek yararının gözetileceği, mutlu ve umut dolu bir dünya kurmaya davet ediyoruz!…