YSK’nın kesin sonuçları açıklaması ile birlikte bu haftadan itibaren yeni sisteme geçişin teknik aşamaları da başlatılacak. Sisteme geçiş teknik olarak üç ayrı aşamada gerçekleştirilecek. Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığında yapılan hazırlık kapsamında, bu hafta önce ‘800 ayrı kanunda yer alan 5 bin civarındaki ‘Başbakanlık ve Bakanlar Kurulu’ ifadeleri ve bu kurumlara yapılan atıfların çıkarılmasını öngören yol temizliği yapılacak. Hükûmetin Meclis’ten aldığı yetki kapsamında yayınlayacağı bu kararnamede, Başbakanın tüm yetkilerinin Cumhurbaşkanına geçmesi de sağlanacak. İkinci kararname ise tüm bakanlıkların teşkilat yasalarını ‘Mülga’ hâle getirecek düzenlemeler içerecek. Bu kararname ile Başbakanlık ve bakanlıkların kapatıldığı öngörülecek. Ancak, devlet yönetiminde bir boşluk yaşanmaması için, yeni bakanlıklar kuruluna kadar, görevlerinin devam edeceğine dair hüküm konulacak. Bunun için kararnamelerin yürürlük maddesinde, önlem içeren, düzenleme yapılacak.
TARİHÎ KARARNAME
Cumhurbaşkanı yemin edip, göreve başladığı anda ise resmen yeni sisteme geçilmiş olacak ve sistemin ilk kararnamesi yayınlanacak. Resmî Gazete’de ‘1 No.lu Cumhurbaşkanlığı kararnamesi’ şeklinde yer alacak bu kararname ile 16 yeni bakanlığın kuruluşu gerçekleştirilecek. Türkiye, yeni sistemle de 1 No.lu kararname ile tanışmış olacak. Ardından da bakan atamalarına ilişkin ‘2 No.lu’ kararname yayınlanacak.
Hükûmet kaynakları, yeni sisteme geçiş sürecine ilişkin tüm planlamaların yapıldığını belirterek, “Mevcut bakanlıkların kapatılıp, yenilerinin kurulması arasında geçecek sürede yarım saatlik bir boşluk bile olmayacak şekilde hazırlık yapıldı. Yenileri kurulup bakan atamaları yapıldıktan sonra, bürokrasideki atamalar başlayacak” dedi. Bürokrasi atamalarında farklı bir sürece geçileceği belirtilirken, hâlen il müdürlerinin bile Cumhurbaşkanının imzasıyla atandığı sistemde sadeleştirmeye gidilecek. Devletteki bin 800 civarındaki kadroya yapılacak atamalarda Cumhurbaşkanının imzası aranıyor. Yeni sistemde, Cumhurbaşkanının bakanlar ve 500 civarındaki üst düzey bürokratı ataması, bakanların altında çalışacak bürokrat atamalarında ise sadece ilgili bakanın imzasının yeterli olması formülü üzerinde duruluyor.
MÜSTEŞARLIK KALKIYOR
Yeni sistemde müsteşarlık sisteminin olmayacağını, bunun yerine sayıları 5’i bulacak bakan yardımcılarının görev yapacağını belirten hükûmet kaynakları, bakanlık teşkilatlarının da ‘Bakan yardımcısı’, ‘Genel Müdürlük’, ‘Daire Başkanlığı’ şeklinde yapılandırılacağını kaydetti. Kamu yönetiminde ‘Müsteşarlık’ sistemi kaldırılacağı için, ‘Müsteşarlık’ şeklinde teşkilatlanan kurumlar da ‘Başkanlık’ olarak adlandırılacak. Bu kapsamda, Cumhurbaşkanlığına bağlı kurumlardan Millî İstihbarat Başkanlığı, Savunma Sanayi Başkanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Genelkurmay Başkanlığının yanı sıra, hâlen Başbakanlığa bağlı Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği de yer alacak. Kamu Güvenliği Müsteşarlığı ise lağvedilecek.
Bu arada, Başbakan ile başbakan yardımcılarının makam odalarının bulunduğu Çankaya Köşkündeki tüm resmî evrakların Cumhurbaşkanlığı Külliyesine taşınma işlemlerinin başladığı belirtildi. Ayrıca bazı bakanların da makam odalarındaki özel eşyalarını toplamaya başladıkları öğrenildi.