Bursalı Koleksiyoner Esat Uluumay Kimdir?

Bursalı folklor araştırmacısı, koleksiyoner, Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi’nin kurucusu Esat Uluumay hayatını kaybetti. Uluumay’ın vefatını tarihçi Raif Kaplanoğlu, sosyal medya hesabından duyurdu.

ESAT ULUUMAY KİMDİR?

M. Esat Uluumay 1939 yılında Bursa’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Bursa’da tamamladı. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde yüksek öğrenim gördü. 32 yıllık iş hayatında özel teşebbüste muhasebecilik ve üst düzey yöneticilik görevlerinde bulundu.

1963 yılında Bursa Kılıç Kalkan Folklor Derneği’nin kurucuları arasında yer aldı. 15 yıl bu derneğin başkanlığını yürüttü. Dernek Uludağ yöresi kız ve erkek Türkmen oyunları ve çeşitli Anadolu halk oyunlarını da oynuyordu.

Esat Uluumay’ın ekip başkanlığı zamanında, birçok uluslararası festival birincilikleri ve dünya birincilikleri kazanıldı.O yıllarda halk dansları sayesinde girdiği Türk halk kültürünün güzellikleri karşısında adeta büyülendi ve tutku ile araştırmaya başladı. Bir kaynaktan yoksun olduğunu gördüğü kıyafet ve takı konusunda derlemelere başladı.

Anadolu’nun yedi bölgesinden arkadaşlarıyla, Ankara merkez olmak üzere, 1981 yılında Anadolu Folklor Vakfı’nı kurdu. 1984 – 94 yılları arasında Bursa Müzikleri ve Eski Eserlerini Koruma Derneği’nin başkanlığını yürüttü.

1998 – 99 yıllarında Bursa Atlı Spor Kulübü Başkanlığı’nda bulundu.Halen Bursa Araştırmaları Vakfı yönetim kurulu üyesi ve Nuri Erbak Vakfı mütevelli heyeti üyesidir.

Bursa ve İstanbul’da çeşitli folklor ve etnografya sergileri düzenledi ve konferanslar verdi. Bursa “Kent Müzesi” açılışında danışmanlık yaptı. Radyo ve televizyonlarda sohbetleri yayınlandı.

Bazı TV programlarına danışmanlık yaptı. TRT’^nin çeşitli kanallarında yaşamı ve yaptığı işlerle ilgili belgeseller yayınlandı. Çeşitli dergi ve gazetelerde makaleleri ve hakkında haberleri yayınlandı.

1983 yılında İstanbul’da Avrupa Konseyi’nin 18. sanat sergisi olarak düzenlenen “Anadolu Medeniyetleri” sergisinde İstanbul Türk -İslam Eserleri Müzesi’nde 22 adet kıyafeti sergilendi.

Aynı serginin Topkapı Sarayı’nda yapılan “Çağlar Boyu Takı” sergisinde takıları sergilendi. 1985 yılında İstanbul’da yine Türk İslam Eserleri Müzesinde’ki Etnografya bölümünün kıyafetlerini düzenledi.

1992’de İspanya’nın Sevilla kentinde yapılan EXPO -92 fuarında TC. Devlet Bakanlığı’nın isteği üzerine takı koleksiyonunu sergiledi. Yine 1992 yılında Bursa Yıldırım Belediye’sinin isteği üzerine Bursa Cumalıkazık Köyü’nde bir Etnografya Müzesi kurdu.

5 Ciltlik Önemli Eseler

2002 yılında Anadolu Folklor Vakfı Bursa Şubesi olarak Uludağ Üniversite’sinde yaptığı teklif üzerine üniversite ile birlikte “1.Bursa Halk Kültürü Sempozyumu” düzenledi. 2.’si 2005 yılında yapıldı ve bu her iki sempozyum da Bursa’ya 5 ciltlik eser kazandırdı.

Nihayet 1960 yılından beri tutku halinde devam ettiği koleksiyonlarını Eylül 2004’te “Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri ve Takıları Müzesi” adı altında Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait bina Bakanlar Kurulu onayı ile Bursa Valiliği’ne tahsis edilen Şair Ahmet Paşa Medresesi’nde izlenime açtı.

2011 yılı Mayıs ve Ekim ayları arasında düzenlediği “Çeyiz El Sanatları Yarışması” nı Bursa Valiliği’nin sponsorluğunda yaptı. Yarışmaya gelen 500 civarında eser derecelendirildi.