Çin’in koronavirüsle mücadele yöntemi

Çin, aralık ayında Vuhan kentinde çıkan salgının ardından koronavirüsle mücadelede kendi modelini geliştirerek vaka sayısını geriletmeyi başardı.

Yaklaşık 11 milyonluk bir şehir olan Vuhan, 23 Ocak tarihi itibarıyla dış dünyadan izole edildi. İnsanların geçim kaynakları ve özgürlükleri pahasına alınan bu tedbirler işe yaradı ve bir süre önce Hubei eyaletinin bazı şehirlerinde seyahat kasıtlamaları esnetilmeye başlandı.

Türkiye tıbbi malzeme gönderdi diyen Çin’in Ankara Büyükelçisi Deng Li, “Türk tarafi Çin’e salgınla mücadelesi için iki parti tibbi malzeme gönderdi. Çin tarafi ise insani ve dostça bir tutumla Türkiye’nin Vuhan’dan vatandaşlarını tahliye operasyonunu etkili ve yapıcı bir şekilde koordine etti. Türk tarafının talebi üzerine test kiti, ilaç, tecrübe paylaşımı gibi konularda işbirliğini sürdürüyor.” dedi.

26 Mart tarihinde iki tarafin katılımıyla tedavi planı konulu bir video-konferansı gerçekleştirilirken, Çinli bilim insanları bu konuda tüm tecrübelerini Türk heyetiyle paylaştı diyen Deng Li, en önemli noktanın evde kalmak olduğunu vurguladı.

“Çin tarafı salgınla mücadelede ‘dört erken’ ilkesini izliyor: erken tani, erken raporlama, erken izolasyon ve erken tedavi. Böylelikle bir an önce virüsün yayılma kanalını kesebilir, sağlık kaynaklarını gerçekten ihtiyaç duyanlara ayırabiliriz. Bulaşma hızı son derece

yüksek olan yeni bir virüs karşısında sadece sağlık personelinin çabaları yetmiyor, mutlaka tüm toplumun buna karşı harekete geçmesi lazım. Evde kalmak da salgınla mücadele için olmazsa olmaz bir katkı sağlayabilir.”

“Çin’den gelen ilaç olumlu etki gösterdi”

“Çin’den ithal edilen Favipiravir isimli ilaçtır. 17 Mart’ta Çin Bilim ve Teknoloji Bakanlığı yetkilisi, Favipiravir’in Vuhan ve Shenzhen şehirlerinde klinik incelemeler aşamasının tamamladığını ve olumlu bir klinik etki gösterdiğini açıkladı. Çinli uzmanların klinik testlerine göre olumsuz herhangi bir yan etki göstermeyen Favipiravir, hafif semptomlu hastaların durumlarının daha da kötüleşmesinin önüne geçmektedir. Uzmanlar, Favipiravir’in tedavi planına dahil edilmesi tavsiyesinde bulundular.”

Haziran tahmini

‘Dünyada salgın bitmedikçe Çin’in zafer kazandığı söylenemez’ diyen Li, Çin’de önde gelen sağlık uzmanları, ilgili ülkeleri etkin biçimde tedbirler almaları durumunda haziranda salgının bitmesinin beklenebileceğini belirtti.

“Çin ikinci bir dalgaya karşı son derece uyanık davranıyor. Bu aşamada üç konuda büyük çaba göstereceğiz. Birincisi, mevcut 3 bin 460 vaka, özellikle durumu ağır olan 1034 hastamızı tedavi etmek. İkincisi, sadece virüsün insandan insana bulaşma kanalını değil, virüsün kaynağı olan hayvandan insana bulaşma kanalını kesmek. Üçüncüsü, virüsün yurtdışından gelmesini engellemek.”