Hollanda 2009’da Düşen THY Uçağı Soruşturmasını Yeniden Açıyor

Euronews’e konuşan Hollandalı parlamenter Jan Paternotte, “Milletvekillerimiz, Boing’in güvenlik yetkililerimizin gözünü korkutmayı denemiş olabileceğinden endişeli” dedi.

Hollanda Güvenlik Heyeti de açıklamasında “TK1951’in kaza dersleri gibi önemli sorular bile Boeing ve Amerikalı yetkililer tarafından öğrenildi. Bu, Boeing 737 Max‘lerin son kazaları ile ilgili devam eden uluslararası soruşturmanın bir parçası olmalıydı.” ifadelerini kullandı.

Paternotte, 737 Max’lerin Avrupa hava sahasında uçmaya uygun olup olmadıklarına ise buna Avrupalı ülkelerin hükümetlerinin karar verebileceğini söyledi. Paternotte, Boeing’in kazalarla ilgili ekstra bilgi paylaşımını reddettiğini hatırlatarak bu durumun kendilerine güven vermediğini vurguladı.

2009 yılında Amsterdam Schiphol Havalimanı‘na inmek isterken Türk Hava Yolları’na ait uçak kaza yapmış 9 kişi hayatını kaybetmişti.

Geçtiğimiz günlerde Amerikan New York Times gazetesi, bu uçağın sadece pilot hatası nedeniyle düşmediğini kazada “riskli tasarım seçimlerinin ve hatalı güvenlik değerlendirmelerinin” de rolü olabileceğini iddia etti.