Koronavirüs Dünyayı Tehdit Ediyor

Çin’in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) dünya genelinde bulaştığı kişi sayısı 101 bini geçti. Hükümetler ise virüsün ilerlemesini durdurmak için sert önlemler almaya devam ediyor.

Bu sayıyla birlikte son yıllarda yaşanan diğer büyük salgınları da gölgede bıraktı. Daha önce küresel ölçekte etkili olan SARS, MERS ve Ebola salgınları daha az insanı etkilemişti.

Kovid-19 görülen ülkelerdeki yeni vakalara ilişkin güncel verilerin derlendiği “Worldometer” internet sitesi, dünya genelinde yeni tip koronavirüs vaka sayısını 101 bin 926 olarak güncelledi. Sitede yeni tip koronavirüsten 3 bin 466 kişinin öldüğü, 56 bin 123 kişinin iyileştiği belirtildi.

Avrupa ülkelerinde hızla yayılmaya devam eden yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle bugüne kadar 220 kişi hayatını kaybetti. Avrupa’da Kovid-19’dan en fazla etkilenen ülke İtalya olurken, son resmi verilere göre burada ölü sayısı 197, tedavisi devam eden virüsün bulaştığı kişi sayısı da 4 bin 636 olarak biliniyor.

Koronavirüs hastalarından Avrupa’da ölümlerin en fazla görüldüğü ikinci ülke ise 9 ölü ile Fransa oldu. Vaka sayısının 653’e ulaştığı Fransa’da koronavirüse yakalananların arasında merkez sağ Cumhuriyetçiler’den (LR) milletvekili Jean-Luc Reitzer ve Ulusal Meclis’teki bir çalışan da bulunuyor. Reitzer’in 25 Şubat’ta Ulusal Meclis’te toplantılara katıldığı belirtiliyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, mevcut durumda 2 seviyesinde olan koronavirüse karşı ulusal alarm seviyesinin gelecek günlerde salgının daha fazla yayılmasıyla 3’üncü seviyeye çıkarılabileceği uyarısında bulundu. Macron, özellikle genç Fransızlardan yaşlı insanları ziyaret etmemesini istedi.

Fransa’nın ardından Kovid-19’un en fazla yayıldığı ülke olan İspanya’da Kovid-19 teşhisi konulan hastalarda hayatını kaybedenlerin sayısı 3 artarak 6’ya çıktı. Diğerleri gibi bugün ölen hastaların da ileri yaşta (76, 82 ve 91 ) oldukları görüldü. Hayatlarını kaybedenlerden ikisinin Madrid’deki bir huzurevinde kaldığı açıklanırken, aynı yerde yaşlılardan ve çalışanlardan toplam 19 kişi de koronavirüs teşhisi konulduğu bildirildi.

Ayrıca Katolik dünyasının önemli bayramı olan 5-12 Nisan arasındaki Paskalya öncesinde bazı kiliselerin geleneksel olarak organize ettiği dini etkinlikler (Hz. İsa heykelciğinin ayağının yıkanıp, öpülmesi gibi) Kovid-19’a karşı önlem gerekçesiyle iptal edildi.

Fransa’da bir Türk hayatını kaybetti

Fransa’nın kuzeyindeki Soissons kasabasında yaşayan Türk vatandaşı Halil Bıçkı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında hayatını kaybetti.

Madrid’in Leganes ve Torrejon de Ardoz ilçelerindeki iki evangelist kilisede koronavirüs vakalarına rastlandığı açıklandı. Avrupa’da koronavirüsün can aldığı diğer ülkelerden İngiltere’de 2 ölü ve 163, Hollanda’da 1 ölü ve 128 vaka, İsviçre’de ise 1 ölü 128 vaka bulunuyor. Virüsün Avrupa’da bulaştığı diğer ülkelerse şu şekilde; Almanya’da 400, Belçika 109, Avusturya’da 50, Yunansitan’da 45, Portekiz’de 13, Çekya 12, Romanya’da 8, Macaristan 4, Polonya 1, Slovakya 1.

Irak’ta bir ilk

Sağlık Bakanlığına bağlı Karh Bölgesi Sağlık Dairesi Müdürü Casib el-Hicabi, yaptığı yazılı açıklamada, “Bağdat’ta koronavirüse yakalanarak Fırat Hastanesi’ne kaldırılan bir hasta, yapılan tedavi sonucu hastalığı tamamen yendi ve taburcu edildi.” ifadelerini kullandı.

Hicabi, detaylı bilgi vermediği açıklamasında, bu kişinin ülkede yeni tip koronavirüsü yenen ilk hasta olduğunu kaydetti. Irak’ta koronavirüs nedeniyle 3 kişi hayatını kaybetmiş, vaka sayısı 35 olarak açıklanmıştı.

İran’dan radikal karar

İran Cuma İmamları Politika Belirleme Konseyi Başkanı Hacı Ali Ekberi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamında ülkedeki tüm eyalet merkezlerinde bu haftaki cuma namazlarının iptal edildiğini söyledi.

Güney Amerika ülkesi Peru’da çeşitli Avrupa ülkelerinde bulunan bir kişide yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tespit edildiği açıklandı. Peru Devlet Başkanı Martin Vizcarra, canlı yayında yaptığı açıklamada, “Bugün, ülkemizde ilk Kovid-19 vakasının daha önce İspanya, Fransa ve Çek Cumhuriyeti’nde bulunan 25 yaşındaki bir erkekte görüldüğünü doğrulamak durumundayım.” dedi.

Virüs için tedavide yeni umut

Yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı ABD Kara Kuvvetleri Komutanlığı laboratuvarlarında aşı çalışması başlatıldı. Aşı çalışmaları ile ilgili açıklama yapan Kara Kuvvetleri Tıbbi Ar-Ge Komutanı Tuğgeneral Michael Talley, Kara Kuvvetleri laborantlarının, Hastalık Kontrol Merkezi (CDC), sağlık endüstrisi ve akademiden birçok kuruluşla işbirliği yaparak bir aşı test çalışmasına başladıklarını ifade etti.

Tuğgeneral Talley, potansiyel aşıların en kısa zamanda sıkı insanlar üzerinde test edilmesine başlanacağını kaydetti. Walter Reed Kara Kuvvetleri Araştırma Enstitüsü Bulaşıcı Hastalıklar Merkezi Direktörü Dr. Kavyon Modjarrad ise “Aşının testlerinin ilk aşamasını farelerde denemeye başladıklarını belirtti. Modjarrad, ikinci aşamada testlerin maymunlar dahil anatomisi insan anatomisine yakın hayvanlarda yapılacağını ifade ederek, insanlar üzerindeki testin tam olarak ne zaman yapılacağına dair bir takvim vermekten kaçındı.

Dünya Sağlık Örgütü’nden uyarı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Çin’in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) dünya genelinde hızla yayılmasına ilişkin, “Ülkeleri, her bir vakayı bulmaya, test etmeye, izole etmeye, tedavi etmeye ve her temasın izini sürmeye çağırıyoruz.” dedi.

Kaynak: (AA-DHA)