Rekor Üzerine Rekor Gece Yarısı 4,80’i Gördü

2 Ocak tarihinde 3,76 olan dolar dün itibariyle kendi rekorunu kırarak 4,82’ye ulaştı.

Dün artışını yüzde 1.8’lik artışla 4.57 TL seviyesinden tamamlayan dolarda gece yarısı Asya piyasalarında hızlı hareketler yaşandı. Dolar kuru 4.8203 TL’ye kadar çıkarken, euro ise 5.7241 TL’yi gördü.

Artışın Sebebi Ne? 

Bu sabaha bakıldığında ise hareketin tarihi zirvenin hemen altında devam ettiği görülüyor. Dolar kuru 4.75 TL seviyelerinden el değiştirirken, euro ise 5.5950 TL oldu.

Asya piyasasının açılmasının hemen ardından Japonya’daki bireysel yatırımcılardan gelen satışların etkisiyle 4.80’i geçerek, tüm zamanların en yüksek düzeyine ulaştı.

Reuters verilerine göre, parite günün ilk saatlerinde en yüksek 4.8450’yi gördü. Böylece, lira, dolar karşısında dünkü kapanış düzeylerine göre yüzde 2’nin üzerinde bir değer kaybıyla güne başlarken, Japon yenine göre de yüzde 3’e yakın geriledi.

Japonya’da bireysel yatırımcıların, sabah saatlerinde piyasanın açılmasıyla birlikte Türk kıymetlerine yönelik yüklü satışlar yaptığı ve o saatlerde hacmin düşük olmasından dolayı sert bir dalgalanma yaşandığı belirtildi.

Uzmanlar ise bu durumu Japon yatırımcıların da portföylerindeki Türk varlıklarını azaltmaya başladığının işareti ve Türkiye’ye yönelik kaygıların artmasının sebep olduğunu söylüyor.

Lira, sabah saatlerindeki satışların ardından gelen alımlarla hafif yükseldi. Dolar, 4.78 TL düzeylerinden işlem görüyor.

Böylece, liradaki değer kaybı dünkü kapanış düzeylerine göre yüzde 1,8; yılbaşından bu yana ise yüzde 25 oldu.