KESK Bursa Şubeler Platformu’ndan basın bildirisi

Bildiride; “Salgınla Mücadelede başarıya ulaşabilmek için soruna bütünlüklü, bilimsel ve şeffaf yaklaşılmalı, Bilimsel ve şeffaf yürütülecek her mücadelede sendika olarak Dayanışma içinde olacağımızın da bilinmesini istiyor, toplum, çevre ve çalışanların sağlığını önceleyen görüş ve önerilerimizi aşağıda belirtiyoruz” denilerek şu açıklamalara yer verildi.

  1. Gerek toplumun gerek bizlerin doğru bilgilendirilmesi, süreçlerin şeffaf yürütülmesi ve emek ve meslek örgütlerimizin süreçlerin parçası yapılması hayati önemdedir.

  2. Bütün süreç bilimin ışığında yürütülmeli, toplum zamanında ve sağlıklı bilgilendirilmelidir.

  3. Sahada ve işyerlerinde fiili olarak çalışan tüm kamu çalışanlarının salgın hastalıklardan korunabilmesi için gerekli koruyucu donanım temin edilmelidir.

  4. Çalışma alanları dışında dinlenme alanları oluşturulmalı, mesai saatleri ve çalışma düzenleri yeni oluşan koşullar ve Cumhurbaşkanlığı genelgesi doğrultusunda düzenlenmelidir.

  5. Sağlık çalışanlarının 24 saat çalışma usulü sonlandırılmalı, çalışanlar üzerinde oluşan tükenmişlik sendromu önlenmelidir.

  6. Sağlık çalışanlarına Covit-19 salgınından dolayı çalıştıkları hastanelere yakın ücretsiz konaklama alanları tahsis edilmelidir.

  7. Belediyeler Sağlık çalışanları için derhal belli hatlar üzerinde ücretsiz servis hizmeti sağlamalıdır.

  8. Yoğun bakım ünitelerinin ihtiyacı kapasitelerinin dolma ihtimaline karşı, kapatılan Memleket Hastanesi ve Göğüs Hastalıkları Hastanesi acilen pandemi hastanesine dönüştürülmelidir.

  9. Geçtiğimiz günlerde meclise sunulan sağlıkta şiddet yasası yaşadığımız bu en kötü dönemde iktidar tarafından red edilmiştir. Bu durum sahada çalışan sağlık çalışanlarımıza verilen değerin ispatıdır. Sağlık çalışanları alkışları hak ediyorlar ama alkışlar yeterli değildir ve bir an önce sağlıkta şiddet yasası çıkarılmalıdır.

  10. Küçük Aile İşletmeleri ve Tarımsal Kooperatiflerin Ülke Tarımı açısından ne kadar önemli olduğunu Corona virüs pandemisi bize bir kez daha hatırlattı, ileride bütün Tarımsal ve Hayvansal Ürünlerde bir kıtlık yaşanmaması için, bu tür küçük Aile İşletmeleri ve Tarımsal Kooperatifler desteklenerek üretim kapasiteleri arttırılmalıdır.

  11. Bitkisel üretim faaliyetlerinde yer alan mevsimlik tarım işçilerinin hijyen ve koruyucu malzeme erişiminde kolaylık sağlanmalıdır.

  12. Mevsimlik işçilerin nakilleri ve barınma koşulları yeni oluşan şartlara karşı düzenlenmelidir.

  13. Ders aracı olarak belirlenmemiş programların ve sitelerin İl Milli Eğitim Müdürlüğü ya da okul müdürlükleri tarafından öğretmenlere kullanımı zorlanmamalıdır.

  14. EBA kullanımındaki aksaklıklar giderilmelidir.

  15. Ücretli, usta öğretici, özel eğitim kurumlarında çalışan eğim ve bilim emekçilerinin ücret kayıplarının karşılanması için gerekli adımlar atılmalıdır.

  16. Nüfus Müdürlüklerinde kayıp kimlik işlemlerinin dışındaki yenileme işlemleri pandemi süresince ertelenmelidir.

  17. Tüm kurum girişlerinde ateş ölçümü yapılmalı, kat girişlerinde dezenfektan bulundurulmalı, binalar rutin aralıklarla dezenfekte edilmelidir.

Salgının kontrol altına alınması için bütünsellik içinde bilimsel, şeffaf, tutarlı ve insan sağlığını önceleyen bir birliktelik ve dayanışmanın bütün kurumların ortak sorumluluğu olduğunun bilinciyle hareket etmek inancındayız. Sağlıklı günlere birlikte ulaşacağız.